DK, STA

28. 5. 2020  |  Politika

Trumpovim lažnim zapisom Twitter dodaja opombe in povezave na dejstva

Po ogorčenju in pritožbah zaradi Trumpovih tvitov o ženski, ki je umrla pred dvajsetimi leti, je Twitter 26. maja prvič doslej k dvema tvitoma predsednika ZDA Donalda Trumpa dodal opombo s klicajem

Donald Trump

Donald Trump, predsednik ZDA
© Gage Skidmore / Flickr

Po ogorčenju in pritožbah zaradi Trumpovih tvitov o ženski, ki je umrla pred dvajsetimi leti, je Twitter 26. maja prvič doslej k dvema tvitoma predsednika ZDA Donalda Trumpa dodal opombo s klicajem. Ker je Trump ponovno zavajal javnost glede volitev po pošti, je Twitter ponudil povezavo na dejstva z naslovom "Dejstva glede volitev po pošti", ki uporabnika poveže z dejstvi, ki se ne ujemajo z njegovim tvitom.

Trump, ki pogosto širi dezinformacije ter osebno napada državljane in javne osebnosti, se doslej ni oziral na številne pozive Twitterja, naj se drži pravil dostojnosti in ne zavaja. Podjetje ni ukrepalo, saj ima zaradi njega več prometa in dohodkov.

6wTsDowC5ow

V torek, 26. maja, se je Twitter opogumil in v izjavi za javnost dodal, da Trumpov tvit morebiti vsebuje zavajajočo informacijo o volilnem procesu, zato so ga opremili z dodatnim kontekstom.

To so storili nekaj ur zatem, ko so zavrnili možnost izbrisa več tvitov, ki nekdanjega republikanskega kongresnika s Floride Joeja Scarborougha obtožujejo umora sodelavke pred 20 leti. Preiskava je potrdila, da je šlo za nesrečo, pri kateri Scarborough ni imel nič, nad tviti pa se je pritožil tudi mož pokojnice.

Trump, ki pogosto širi dezinformacije ter osebno napada državljane in javne osebnosti, se doslej ni oziral na številne pozive Twitterja, naj se drži pravil dostojnosti in ne zavaja.

Zato je Trump nemudoma tvitnil, da se podjetje vpleta v letošnje predsedniške volitve in tega kot predsednik ne bo dovolil. "Twitter povsem zatira svobodo govora," je zapisal Trump, ki ima 80 milijonov sledilcev.

Njegov šef kampanje Brad Parscale je dodal, da je Twitter s tem potrdil politično pristranskost, zaradi katere so tam že pred meseci prenehali oglaševati.

aD7-bEHvJ_A

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.