DK, STA

 |  Svet

»Ženske lahko enostavno preprečijo posilstvo, če le držijo noge skupaj«

V ameriški zvezni državi New Jersey je vrhovno sodišče je odstavilo državnega sodnika Johna F. Russa mlajšega zaradi številnih kršitev, ki so dosegle vrh z izjavo, da lahko ženske enostavno preprečijo posilstvo, če le držijo noge skupaj

© Margo Wright / tinker.af.mil

V ameriški zvezni državi New Jersey je vrhovno sodišče 26. maja soglasno odstranilo s položaja državnega sodnika Johna F. Russa mlajšega zaradi številnih kršitev, ki so dosegle vrh z izjavo, da lahko ženske enostavno preprečijo posilstvo, če le držijo noge skupaj. Vrhovno sodišče je sklenilo, da je Russo večkrat na podoben način zlorabil svoj položaj, zato si ni mogoče predstavljati, da bi tak človek kdaj sodil v primeru nasilja v družini ali spolnega napada.

Russo je že od januarja na neplačanem dopustu, saj se je pritožil na uvodno odločitev tričlanskega senata vrhovnega sodišča, naj se ga odstrani in se mu prepove opravljanje sodniškega poklica.

Svoj položaj si je Russo skušal ohraniti že decembra lani z opravičilom za izjavo in kasnejše zbijanje šal o ženski, ki je želela sodno prepoved približevanja moškega, ki jo je ogrožal. Med postopkom leta 2016 jo je vprašal, ali ve, kako lahko prepreči spolni odnos. Odgovorila je, da lahko poskuša zbežati, Russo pa je dodal, da lahko tudi drži noge skupaj.

Russo je že od januarja na neplačanem dopustu, saj se je pritožil na uvodno odločitev tričlanskega senata vrhovnega sodišča, naj se ga odstrani in se mu prepove opravljanje sodniškega poklica.

Že pred tem primerom se je Russo vedel neprimerno, ko se med drugim ni izločil iz primera, čeprav je osebno poznal eno od vpletenih oseb. Podobnih izpadov je bilo še več in Russo je imel potem za vsakega iskreno opravičilo in razlago.

eUXKvBx7PxY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.