Jure Trampuš

 |  Svet

Tudi v Berlinu bodo danes kolesarili solidarno s Slovenijo

Slovenci v Berlinu ob petkih prav tako kolesarijo na protivladnem protestu, ki je tudi uradno prijavljen 

Kolesarke in kolesarji v Berlinu prejšnji petek

Kolesarke in kolesarji v Berlinu
© Facebook

Danes imajo ob 19. uri Slovenke in Slovenci (ter njihovi prijatelji), ki živijo v Berlinu, poseben dogodek. Ob sedmih zvečer se bodo zbrali pred Brandenburškimi vrati in se s kolesom odpravil proti veleposlaništvu Republike Slovenije, ki leži slaba 2 kilomnetra dalje na naslovu Hausvogteiplatz 3-4.

Kolesarili bodo v podporo »kolesarjem v Sloveniji«, strinjajo se tudi s pozivom slovenskih protestnikov po »odstopu vlade Janeza Janše«. Vse pozivajo, naj se jim pridružijo in dodajajo, »naj vladi, ki razpihuje sovražni govor, deluje koruptivno, uničuje naravo in napada tako medije kot lastne državljane, odzvonijo zadnje sekunde«.

Berlinska kolesarska povorka poteka legalno. Dogodek je uradno prijavljen, organizatorji pa udeležence pozivajo, »da spoštujete varnostno razdaljo, skladno s predpisi protestiranja v času protikoronskih ukrepov v Berlinu«. Hkrati so zapisali, da je absolutno prepovedano »nasilje, nespoštovanje pravil protesta, nespoštovanje protikoronskih ukrepov, ksenofobija, homofobija.«

V Berlinu, v mestu, kjer sicer živi 3,8 milijonov ljudi, je epidemiološka situacija slabša kot v Sloveniji. Za zdaj imajo skupno 6738 primerov, umrlo pa je malo manj kot 200 ljudi. V četrtek so zabeležili 35 novih primerov. Kljub temu je v Belinu po določenimi pogoji možno protestirati.

V Berlinu, v mestu, kjer sicer živi 3,8 milijonov ljudi, je epidemiološka situacija slabša kot v Sloveniji. Za zdaj imajo skupno 6738 primerov, umrlo pa je malo manj kot 200 ljudi. V četrtek so zabeležili 35 novih primerov.

Kljub temu je v Belinu po določenimi pogoji možno protestirati. Pravico do protesta pa je tudi zaradi odločitev sodišč dopustilo nekaj drugih nemških mest. V Berlinu za zdaj velja odlok, po katerem se lahko na javnem kraju zbere do 100 ljudi, od 30. maja dalje pa te omejitve ne bo več.

Kljub boljši epidemiološki situaciji, kljub dobrim izkušnjam iz prejšnjih protestniških dogodkov, pa v Sloveniji veljajo bolj striktna pravila. Za zdaj je dovoljeno zbiranje zgolj do 50 ljudi, po 1. juniju pa bo ta omejitev dvignjena na 200.

V fotogaleriji spodaj objavljamo letake, ki jih bodo protestniki oziroma organizatorji danes v Berlinu razdelili med mimoidoče. Dogodek na Facebooku pa je dosegljiv na tej spletni povezavi.

  • Letaki, ki jih bodo danes razdelili v Berlinu
  • Letaki, ki jih bodo danes razdelili v Berlinu
  • Letaki, ki jih bodo danes razdelili v Berlinu
  • Letaki, ki jih bodo danes razdelili v Berlinu
  • Letaki, ki jih bodo danes razdelili v Berlinu

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.