Oštro.si

2. 6. 2020  |  Politika

Vprašljiva zakonitost razrešitve direktorja Sursa

Zakon o javnih uslužbencih in zakon o državni statistiki vladna pooblastila za razrešitev direktorja statističnega urada urejata drugače

Tomaž Smrekar, v.d. generalnega direktorja Sursa

Tomaž Smrekar, v.d. generalnega direktorja Sursa
© RTVSLO

»Vsi predstojniki vladnih uradov, med katere spada tudi statistični urad, so lahko razrešeni v obdobju 12 mesecev od nastopa mandata vlade,« je predčasno razrešitev generalnega direktorja statističnega urada Bojana Nastava na Twitterju komentiral profesor politologije na fakulteti za družbene vede Miro Haček.

Razloge za razrešitev generalnega direktorja statističnega urada (Surs) urejata zakon o državni statistiki in zakon o javnih uslužbencih. Vendar sta ta dva zakona v neskladju. Po zakonu o javnih uslužbencih namreč lahko vlada vse predstojnike vladnih služb, kar je tudi Surs, nekrivdno razreši v enem letu od nastopa mandata.

Po zakonu o državni statistiki pa ima vlada manj svobode pri razreševanju generalnega direktorja Sursa. Predčasno ga lahko razreši le iz krivdnih razlogov, če je z neustreznimi organizacijskimi rešitvami povzročil večje motnje v delu urada.

Po zakonu o državni statistiki ima vlada manj svobode pri razreševanju generalnega direktorja Sursa. Predčasno ga lahko razreši le iz krivdnih razlogov.

Haček meni, da je za presojo zakonitosti razrešitve Bojana Nastava relevanten zakon o javnih uslužbencih, ker je novejši. S tem pa se ne strinja profesor na ljubljanski pravni fakulteti Rajko Pirnat. Poudaril je, da je Sursu zakonsko zagotovljena strokovna neodvisnost, kar je treba upoštevati tudi pri postopku razrešitve. Vlada lahko generalnega direktorja Sursa po njegovem mnenju razreši le iz krivdnih razlogov, kot to določa zakon o državni statistiki.

Več o zakonitosti prve predčasne razrešitve generalnega direktorja Sursa do sedaj, lahko preberete na nepridobitnem spletnem mediju Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.