IK, STA

3. 6. 2020  |  Politika

Alenka Bratušek zavrnila Janšo

"V dveh mesecih te vlade je bilo preveč napak, preveč delitev in diskreditacij, da bi z njo lahko formalno podpisali sporazum"

Alenka Bratušek in Janez Janša

Alenka Bratušek in Janez Janša
© Borut Krajnc

Izvršni odbor SAB je včeraj soglasno podprl predlog predsednice stranke Alenke Bratušek, da ne podpišejo sporazuma o sodelovanju z vlado Janeza Janše. Kot je pojasnila Bratušek, je zanje sodelovanje pomembno, a je bilo "v dveh mesecih te vlade preveč napak, preveč delitev in diskreditacij, da bi z njo lahko formalno podpisali sporazum".

Bratuškova je v izjavi po seji izvršnega odbora zatrdila, da so v stranki vedno za dogovarjanje in sodelovanje, kar da so pokazali tudi v času korona krize, ko so podprli kar nekaj predlogov vlade. Takšno sodelovanje in podporo predlogom, ki bodo v dobro države in ljudi, napovedujejo tudi v prihodnje.

Predsednica SAB je pojasnila, da je govorila z Janšo tudi o sporazumu. Na vprašanje, ali se odločitev stranke lahko spremeni, je odgovorila, da sklepov ne spreminjajo iz dneva v dan.

"Če smo pošteni, sam predlog sporazuma sploh ni tako slab, pač pa so zelo slabe okoliščine okoli sporazuma. Preveč je napak, delitev in razdorov, ki jih vlada, Janša in koalicija ustvarjajo v družbi. Nas tu zraven ne more biti," je pojasnila Alenka Bratušek.

"Če smo pošteni, sam predlog sporazuma sploh ni tako slab, pač pa so zelo slabe okoliščine okoli sporazuma. Preveč je napak, delitev in razdorov, ki jih vlada, Janša in koalicija ustvarjajo v družbi. Nas tu zraven ne more biti."

Po njenih besedah se ne ukvarjajo s tem, za koga je to razočaranje, ampak peljejo svojo politiko. "Jasno nam je, kaj želimo, kaj smo obljubili našim volivcem. To delitve, razdori in diskreditacije, ki jih izvaja ta vlada, vsekakor niso. Tega ne bomo nikoli podpirali," je poudarila predsednica SAB. Po njenih navedbah ima vlada sicer še vedno možnost pokazati, da dobre stvari oz. predloge SAB podpira, ne glede na to, da sporazuma ne bodo podpisali.

A tudi če bo vlada to večkrat pokazala, po besedah Alenke Bratušek za zdaj ni možnosti, da bi še enkrat razmišljali o morebitnem formalnem sodelovanju.

Janša je v četrtek pojasnil, da je koalicija strankam opozicije poslala vabilo za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije. Po njegovih navedbah gre za neke vrste obnovitev oz. vzpostavitev sodelovanja med vlado in opozicijo, podobno Partnerstvu za razvoj iz mandata 2004-2008.

"Jasno nam je, kaj želimo, kaj smo obljubili našim volivcem. To delitve, razdori in diskreditacije, ki jih izvaja ta vlada, vsekakor niso. Tega ne bomo nikoli podpirali."

Podpis sporazuma je takoj napovedala le SNS, medtem ko je Bratušek ob prejemu predloga koalicije pojasnila, da o tem odločajo organi stranke. Druge opozicijske stranke, torej LMŠ, SD in Levica so podpis sporazuma o sodelovanju z Janševo vlado takoj zavrnile. Tudi te stranke so med razlogi za to navedle zlasti Janševe poteze.

Alenka Bratušek pa je spomnila, da niso v SAB odgovorni za to, da je danes na oblasti Janševa vlada. "Nismo mi razdrli prejšnje vlade in nismo šli v nov objem," je dejala.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.