Borut Mekina

 |  Mladina 23  |  Politika

Parada za covid

V času koronske krize Natova letala Sloveniji niso pomagala. So pa zato na koncu krize simbolično preletela bolnišnice.

»No f-fly zone over our hospitals« - akcija Protestivala na dan, ko so Slovenijo preletela vojaška letala

»No f-fly zone over our hospitals« - akcija Protestivala na dan, ko so Slovenijo preletela vojaška letala
© Borut Krajnc

Petindvajsetega marca je letalo Antonov An-124 v okviru Natovega programa SALIS (začasne rešitve za strateški zračni transport) pristalo na letališču v Bratislavi, kamor je pripeljalo 48 ton zaščitne medicinske opreme. Na krovu so bile zaščitne maske, obleke in rokavice. Naslednjega dne je letalo C-17 v okviru Natove misije pristalo v Bukarešti, tja je po naročilu romunske vlade pripeljalo opremo iz Koreje. Prvega aprila je letalo Antonov An-124, spet v okviru Natovega programa SALIS, že tretjič pristalo na Češkem in pripeljalo 106 ton medicinskih pripomočkov iz Kitajske. Osemnajstega maja je Natovo letalo Antonov An-124 pristalo na Poljskem in pripeljalo 54 ton zaščitne opreme na zahtevo poljskega obrambnega ministrstva. V okviru programa SALIS so v času koronske krize Natove transportne zmogljivosti uporabljale tudi države, ki imajo svoja transportna letala. Največje letalo na svetu, Antonov An-225, je recimo 27. aprila pristalo v Nemčiji, kamor je iz Kitajske pripeljalo več kot 200 ton opreme. Vse to preberemo v Natovih sporočilih za javnost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.