Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Zrak in Covid-19

Pxhere

Pxhere

Onesnažen zrak, ki letno ubije kar 7 milijonov ljudi, slabša možnost okrevanja obolelih za Covid-19. A med epidemijo se je kakovost zraka globalno izboljšala, mesta, ki se običajno dušijo v smogu, pa beležijo znatne padce odstotka trdih delcev. 

S čistejšim zrakom ne le, da lažje dihamo, temveč se borimo tudi proti klimatskim spremembam. Kako bomo nadaljevali po koroni? Napovedi o izpustih toplogrednih plinov kažejo, da najbrž – ne bomo. Zgodovina nas uči, da se onesnaženje vrne, ko si gospodarstvo opomore, kot se je zgodilo po naftni krizi v 70. letih in po svetovnem finančnem zlomu v 2008.

Aprila je OECD pripravila poročilo, kako poskrbeti, da bodo ukrepi, namenjeni obnovi gospodarstva po koroni, tudi v dobrobit okolja. Nekatera mesta delujejo v tej smeri, a ne Slovenija. Ravno obratno, med pandemijo smo sprejeli okolju škodljive ukrepe, odstopil je Odbor za okolje, razmišljamo o miljardnem vlaganju v vojsko. Lepo bi bilo, če bi si naša politika za zgled jemala koga drugega kot ZDA!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.