Saša Eržen

12. 6. 2020  |  Mladina 24  |  Kultura  |  Hudo

Kaviarizator

Kroglice iz vsega

© Arhiv Mladine

Obstaja kuhinjski pripomoček, ki iz vsake užitne reči naredi kaviar. Imenuje se sferifikator, izvorno spherificator, in tekočino oziroma utekočinjeno hrano spreminja v kroglice. Te so po obliki prav takšne kot ribje ikre, barvo jim dajo sestavine. Včasih je bila sferifikacija zamuden postopek, ki je bil v domeni kuharskih mojstrov; ti male barvite biserčke presenetljivih okusov gostom radi servirajo kot sestavino svojih izvirnih jedi. Zadnja leta je postal sferifikator cenovno tako dostopen, da lahko z napravico, ki stane sto ameriških dolarjev, pred prijatelji vsak zablesti s kroglično pojedino. Kaviarizator ustvari od 500 do 700 kroglic v minuti. Užitne biserčke lahko izdela iz sadja, zelenjave, sokov, kave, vina, omak, res skoraj iz česarkoli. Želeno sestavino najprej zmeljemo v mešalniku, da postane tekoča, in ji primešamo želirno sredstvo natrijev alginat, nato s sferifikatorjem iz te zmesi v kalcijevo kopel nastreljamo kroglice ter jih po eni minuti poberemo in speremo. Najbolje jih je použiti v 15 minutah od nastanka, saj začnejo s časom izgubljati obliko in se prej ali slej zlepijo v gmoto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.