DK, STA

 |  Družba

Trump nad pravice transspolnih oseb

Z ukrepom Trumpove administarcije bodo transspolnim osebam ukinili zaščito pred diskriminacijo, ki so jo uvedeli v času predsednika Baracka Obame

Zastava, ki zastopa transspolnost ... na zemljevidu ZDA

Zastava, ki zastopa transspolnost ... na zemljevidu ZDA
© Devin Kira Murphy / WikiCommons

Ameriško ministrstvo za zdravstvo je v petek, 12. junija sporočilo, da bo uveljavljalo zaščito pred diskriminacijo na podlagi spola glede na biološko opredelitev spola kot moškega ali ženskega in ničesar vmes. S tem bodo transspolnim osebam ukinili zaščito pred diskriminacijo, ki so jo uvedeli v času predsednika Baracka Obame. V ZDA se za transspolne opredeljuje okoli 1,5 milijona ljudi.

Prejšnja pravila zaščite pred diskriminacijo so imela širše razumevanje spola glede na notranji občutek osebe ali je moški ali ženska ali nič od tega ali oboje, ne glede na spolne organe.

Konservativne skupine so se pritoževale, da je vlada Baracka Obame presegla svoja pooblastila zaradi široke interpretacije spolnosti. Zagovorniki pravic transspolnih po drugi strani trdijo, da je posebna zaščita nujno potrebna ne le za tiste, ki želijo spremeniti spol ampak tudi za bolezni srca in ožilja ali diabetes.

Nestrinjanje poteka zaradi spolne disforije, občutka nelagodja ali stresa zaradi neskladja med spolnimi organi posameznika in tem, kako se ta identificira. Posledice so lahko huda depresija, pomaga pa lahko operacija za spremembo spola ali hormonska terapija ter sprememba zunanjega videza.

Prejšnja pravila zaščite pred diskriminacijo so imela širše razumevanje spola glede na notranji občutek osebe ali je moški ali ženska ali nič od tega ali oboje, ne glede na spolne organe.

Konservativni Svet za raziskave družine in podobne organizacije trdijo, da je spol jasno določen ob rojstvu. "Obamova pravila silijo zdravnike, da spreminjajo spol ali opravljajo splave, čeprav je to v nasprotju z njihovo vestjo." 

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi pa je dejala, da verske svoboščine niso opravičilo na sovraštvo ali nestrpnost, saj ima vsak Američan pravico do zdravstvene nege. 

Do ukrepa se je kritično opredelilo tudi Ameriško zdravniško združenje. "Zvezna vlada ne bi smela nikoli otežiti dostopa posameznika do zdravstvene nege, ali v času pandemije ali drugače," je sporočila predsednica združenja Susan Bailey.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.