DK, STA

 |  Politika

Umik dela ameriške vojske iz Nemčije

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek napovedal, da bodo ZDA zmanjšale število ameriških vojakov v Nemčiji na 25.000

Ameriška vojska

Ameriška vojska
© Flickr

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek napovedal, da bodo ZDA zmanjšale število ameriških vojakov v Nemčiji na 25.000, ker Nemčija ne namenja dovolj sredstev za obrambo v skladu z zahtevami zveze Nato. ZDA imajo v Nemčiji trenutno približno 34.500 vojakov, umaknili naj bi jih 9500. Trump je še poudaril, da imajo ZDA izjemno visoke stroške z vojaškimi bazami v Nemčiji.

Nemčija ne namenja dveh odstotkov svojega bruto domačega proizvoda (BDP) za obrambo, pa tudi sicer se mu ta dva odstotka zdita premalo za državo, kot je Nemčija. Obenem je Nemčijo obtožil, da ni poštena do ZDA glede trgovine.

"Trpimo pri trgovini, trpimo pri Natu," je dejal Trump in dodal, da ZDA izkoriščajo tudi druge države, najhujša pa je Nemčija.

Gre sicer za znane obtožbe na račun Nemčije in drugih držav zveze Nato, ki jih Trump ponavlja od predsedniške kampanje leta 2016.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.