Izak Košir

 |  Mladina 25  |  Kultura  |  Dogodki

Praznik glasbe

21/06

Borka

Borka
© Borut Peterlin

Enaindvajsetega junija, na prvi poletni dan, praznuje glasba. Iniciativi Fête de la Musique se letos pridružujejo novi akterji, tako da se bo igralo, pelo in plesalo v kar devetih slovenskih mestih: Ljubljani, Mariboru, Celju, Novi Gorici, Kranju, Ptuju, Murski Soboti, Železnikih in Piranu z okolico. Prisluhnili boste lahko številnim glasbenim žanrom, od klasične in zborovske glasbe prek rocka, popa, kantavtorstva in jazza vse do hiphopa in urbane elektronske glasbe.

Fête de la Musique je nastal leta 1982 v Franciji na pobudo takratnega ministra za kulturo Jacka Langa. Na podlagi spoznanja, da veliko francoske mladine obiskuje glasbene šole in muzicira, so 21. junij določili kot dan glasbe, ko se glasba predstavlja povsod in vsakomur. Vest je hitro zaobšla svet in danes se 21. junij kot svetovni dan glasbe praznuje v več kot 700 mestih več kot 120 državah. Glasbeniki so dobrodošli na ulicah, trgih, parkih, balkonih in mostovih ter številnih drugih, za glasbo manj običajnih prizoriščih. V Sloveniji Praznik glasbe poteka od leta 2011, v ospredje pa je postavljeno izvajanje glasbe v živo. Praznik glasbe želi ozaveščati o pomenu zvočne ekologije, sožitju glasbenikov s prebivalci mesta ter pozitivnih učinkih, ki jih prinaša živa glasba v primerjavi z glasbo iz zvočnikov trgovinskih in gostinskih obratov v javnem prostoru.

LJUBLJANA

V prestolnici se bodo koncerti začeli že dopoldan ob 10. uri na bolšjem sejmu na Bregu, nato pa se bo karavana selila na številna že ustaljena in nova glasbena prizorišča. Praznik glasbe ne bo potekal samo v središču mesta, ampak tudi v Šiški, za Bežigradom in na Kodeljevem.

Pritličje: Ustanova (14.00–23.00): Estera, DJ Fugentorpedo, NinaBelle, Orlando, Katcha, B L N

Park Jama, Grad Kodeljevo: Park Jam (16.00–22.00): Jiggy, Mique, Senč, Borka, Fejzo, Lavka

Park Žibert, Celovška, Šiška (12.00–22.00): Roots In Session Soundsystem, Rak3ta, TminTafari Sound, Dj L.T. (LjubljanJah Vibes, Basolovka), Bayo (Striktnovinil), Green & Tall (Reggaemylitis), Peree (Basolovka)

Za osvežitve programa in dodatne dogodke spremljajte spletno stran Praznik glasbe na Facebooku na povezavi www.facebook.com/praznikglasbe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.