Uredništvo

 |  Kultura

Zlata piščal za življenjsko delo Marku Breclju

Dve nagradi - za album leta za Knjigo pohval in pritožb in - za izvajalca leta je dobila skupina Dan D, skladbo leta so prispevali Koala Voice – Ker tu je vse tako lepo, novinci leta so Joker Out, nagrado za življenjsko delo pa je prejel vsestranski primorski glasbenik in kulturnik Marko Brecelj

Marko Brecelj

Marko Brecelj
© Borut Krajnc

Na spletu je v četrtek potekala podelitev že šestih slovenskih glasbenih nagrad zlata piščal. Dve nagradi -  za album leta za Knjigo pohval in pritožb in - za izvajalca leta je dobila skupina Dan D, skladbo leta so prispevali Koala Voice – Ker tu je vse tako lepo, novinci leta so Joker Out, nagrado za življenjsko delo pa je prejel vsestranski primorski glasbenik in kulturnik Marko Brecelj.

Društvo Zlata piščal je skozi pregled pestre domače glasbene bere leta 2019 nominirance in nagrajence v petih kategorijah razglasilo ob sodelovanju strokovne akademije. Kot so zapisali, po šestih letih glasbene nagrade zlata piščal ostajajo edinstven odsev domače glasbene ustvarjalnosti v preteklem letu. Letos so s pripravami na podelitev začeli že globoko v času epidemije, zato je tokratna podelitev zlatih piščali potekala v spletnem okolju. 

Zlate piščali ostajajo po šestih letih edine nagrade s področja urbane glasbene scene, s čimer je zapolnjena vrzel, ki bi jo drugače občutili glasbeni ustvarjalci.

Nominirance in prejemnike nagrad zlata piščal vsako leto izbira strokovna akademija, v katero je bilo letos povabljenih skoraj 100 članov z različnih področij, od glasbenih urednikov, novinarjev specialistov, producentov in organizatorjev glasbenih dogodkov, do intelektualcev s področja kulture.

WeHDJQWU6MQ

yXbEAtLytl8

TJlDftstLBQ

Nominirance so med več sto kandidati, ki so svoja dela objavili v letu 2019, najprej izbirali v prvem krogu. Tisti, ki so prejeli točke, so se nato uvrstili v drugi krog, kjer se je prvih pet oz. več v primeru izenačenih točk v posamezni kategoriji prebilo med nominirance, najvišje število točk pa je prineslo nagrado.

Zlate piščali ostajajo po šestih letih edine nagrade s področja urbane glasbene scene, s čimer je zapolnjena vrzel, ki bi jo drugače občutili glasbeni ustvarjalci. V društvu Zlata piščal so ob letošnjih nagradah še zapisali: "Upajmo, da bo postkoronski čas hitro minil in postavil stvari na svoje mesto in da bodo odri in avditoriji spet polni glasbe in obiskovalcev, predvsem pa da se bo glasba kot univerzalni medij s svojo sporočilnostjo ponovno približala ljudem v živo, jim napolnila ušesa in srca, jih opogumila in razveselila, saj nam tega resnično manjka."

Nagrada je ime dobila po piščali, najdeni leta 1995 v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe, datira pa v čas približno 60.000 let pred našim štetjem.

Dosedanji dobitniki zlatih piščali:

2018

Skladba leta: Medrevesa (Siddharta)

Izvajalec leta: Siddharta

Album leta: Nomadi (Siddharta)

Novinec leta: Zala&Gašper

Življenjsko delo: Janez Bončina Benč

2017

Skladba leta: Valovi (Gašper ft. Zala Kralj)

Izvajalec leta: Koala Voice

Album leta: Magenta (Raiven)

Novinec leta: MRFY

Življenjsko delo: Iztok Mlakar

2016

Skladba leta: Noben me ne razume (Nipke)

Izvajalec leta: Hamo & Tribute 2 Love

Album leta: Charlatan de Balkan (Magnifico)

Debitant leta: Prismojeni profesorji bluesa

Življenjsko delo: Laibach

2015

Skladba leta: Ledena (Siddharta)

Izvajalec leta: Nina Pušlar

Album leta: DNA D (Dan D)

Debitant leta: Jardier

Življenjsko delo: Alfi Nipič

2014

Skladba leta: Čista jeba (Mi2)

Izvajalec leta: Mi2

Album leta: Muff (Muff)

Debitant leta: Alma Merklin

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.