IK, STA

 |  Družba

Prenos mobilnih podatkov v času karantene se je v Sloveniji povečal za 54 odstotkov

V Sloveniji je bilo v prvem četrtletju, ko se je zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ustavilo javno življenje, prenesenih okoli 42 milijonov gigabajtov podatkov

kk

V obdobju od začetka januarja do konca marca je bilo zabeleženih več kot 22 milijonov ur skupnega odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij, kar je 13 odstotkov več kot v prvem trimesečju lani
© pxhere.com

Prenos podatkov prek mobilnega širokopasovnega dostopa se je v prvem četrtletju, ko se je v Sloveniji zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ustavilo javno življenje, z njim pa vzpostavilo delo in šolanje od doma, v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za več kot polovico. Prenesenih je bilo okoli 42 milijonov gigabajtov podatkov.

V obdobju od začetka januarja do konca marca je bilo zabeleženih več kot 22 milijonov ur skupnega odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij, kar je 13 odstotkov več kot v prvem trimesečju lani, je v teh dneh objavil statistični urad.

Domači odhodni promet je bil v tem obdobju na letni ravni večji za 14 odstotkov, medtem ko je bil odhodni mobilni promet v mednarodna omrežja manjši za en odstotek. To je po pojasnilih statistikov četrto zaporedno četrtletno zmanjšanje na letni ravni.

Skupno so uporabniki ustvarili skoraj 453 milijonov odhodnih klicev iz slovenskih mobilnih omrežij, kar je odstotek manj kot v prvem četrtletju lani. Število domačih odhodnih klicev je bilo prav tako za odstotek manjše, medtem ko je bilo odhodnih klicev v mednarodna omrežja za devet odstotkov manj.

Uporabniki mobilnih telefonov so v prvih treh mesecih leta poslali več kot 30 milijonov sporočil MMS, kar je 27 odstotkov več kot v prvem trimesečju lani.

Uporabniki mobilnih telefonov so v prvih treh mesecih leta poslali več kot 30 milijonov sporočil MMS, kar je 27 odstotkov več kot v prvem trimesečju lani.

Poslanih sporočil SMS pa je bilo medtem okoli 637 milijonov, kar na letni ravni predstavlja štiriodstotni upad: zasebni uporabniki so jih poslali šest odstotkov manj, za toliko je bilo več poslanih sporočil SMS s strani poslovnih uporabnikov.

Število uporabnikov mobilnega omrežja se je povečalo za skoraj dva odstotka na približno 2,513 milijona. Od tega je bilo naročnikov slovenskega mobilnega omrežja skoraj 2,03 milijona, kar je na letni ravni nekaj manj kot triodstotna rast. Predplačnikov mobilnega omrežja je bilo za več kot dva odstotka manj, našteli so jih nekaj več kot 483.000.

V Sloveniji se je ob koncu marca za dostop do interneta uporabljalo približno 633.000 širokopasovnih priključkov. 41 odstotkov je bilo priključkov z optičnim dostopom, 29 odstotkov je bilo xDSL-priključkov in 28 odstotkov priključkov z dostopom prek kabelskega modema. Število vseh širokopasovnih priključkov se je glede na prvo trimesečje lani povečalo za tri odstotke, število priključkov z optičnim dostopom pa za 12 odstotkov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.