DK, STA

 |  Politika

Trump želi izgnati tudi mladoletne priseljence 

Ameriški predsednik Donald Trump je po ogorčenju nad odločitvijo vrhovnega sodišča ZDA o ohranitvi zaščite pred izgonom nezakonitih priseljencev, ki so prišli v ZDA kot mladoletniki, tvitnil, da bo poskusil znova z odpravo zaščite pred izgonom

Donald Trump

Donald Trump
© Wikimedia Commons

Ameriški predsednik Donald Trump je po ogorčenju nad odločitvijo vrhovnega sodišča ZDA o ohranitvi zaščite pred izgonom nezakonitih priseljencev, ki so prišli v ZDA kot mladoletniki, v tvitnil, da bo poskusil znova z odpravo zaščite pred izgonom. Izpostavil je, da je vrhovno sodišče ZDA odločilo le to, da papirji za odpravo zaščite niso bili vloženi pravilno. "Kmalu bomo ponovno vložili izboljšane papirje, da ustrezno izpolnimo odločitev in prošnjo vrhovnega sodišča," je tvitnil Trump.

Vrhovno sodišče je v četrtek s petimi proti štirim glasovom zavrnilo poskus predsednika Trumpa, da ukine program zaščite pred izgonom nezakonitih priseljencev, ki so jih v ZDA mladoletne pripeljali starši ali skrbniki. Z liberalno manjšino sodnikov je potegnil predsednik vrhovnega sodišča John Roberts.

"Kmalu bomo ponovno vložili izboljšane papirje, da ustrezno izpolnimo odločitev in prošnjo vrhovnega sodišča."

Donald Trump

Poseben program zaščite s kratico DACA je uvedel predsednik Barack Obama potem, ko kongres do leta 2012 ni bil sposoben sprejeti imigracijske reforme. Trump je leta 2017 napovedal ukinitev programa, kar je sprožilo tožbe, ki so se sklenile s presenetljivo odločitvijo vrhovnega sodišča.

Pogajanja so padla v vodo leta 2018, ko je želel Trump v zameno za rešitev koristnikov programa DACA dobiti od demokratov denar za zid na meji z Mehiko. 

Večina vrhovnih sodnikov namreč ni sprejela odločitve o zakonitosti programa DACA iz leta 2012, ampak je le ugotovila, da je Trumpova vlada prekršila uradno vladno proceduro pri ukinjanju tega programa z majavo pravno utemeljitvijo.

Trump je napovedal, da bo to pravno utemeljitev zamenjal s trdnejšo. Kljub temu je sedaj na trnih okrog 700.000 ljudi, ki ne poznajo druge domovine kot ZDA, kjer so odrasli, se zaposlili, si ustvarili družine in delajo ter plačujejo davke.

lcsWCR_xBiw

Trump, ki je te priseljence izpostavil izgonu, je v petek tudi tvitnil, da želi poskrbeti zanje. Krivdo za to, da njihov status še ni rešen, pa je zvalil na demokrate, ki se niso hoteli pogajati o rešitvi statusa.

Pogajanja so padla v vodo leta 2018, ko je želel Trump v zameno za rešitev koristnikov programa DACA dobiti od demokratov denar za zid na meji z Mehiko. To se je skoraj zgodilo, dokler ni prišla na dan Trumpova odmevna nesramna izjava o državah, iz katerih prihajajo priseljenci v ZDA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.