DK, STA

27. 6. 2020  |  Svet

Zaradi koronavirusa omejili nakup toaletnega papirja

S tem želijo v Avstraliji preprečiti morebitno panično nakupovanje ta konec tedna, kakršnemu so bili priča marca letos 

Toaletni papir

Toaletni papir
© Wikipedia

Številne Avstralce ob ponovnem izbruhu novega koronavirusa v Melbournu očitno grabi panika in so se odločili obnoviti zaloge toaletnih potrebščin in hrane, zato so morali supermarketi omejiti nakupe toaletnega papirja. Iz dveh največjih verig supermarketov, Woolworths in Coles, so sporočili, da po vsej državi znova uvajajo kvote na nakup toaletnega papirja in papirnatih brisač, saj želijo preprečiti morebitno panično nakupovanje ta konec tedna, kakršnemu so bili priča marca letos ob začetku prvega vala epidemije novega koronavirusa.

V zvezni državi Viktorija, katere glavno mesto je Melbourne, sicer drugo največje avstralsko mesto, so omejitve uvedli že pred dnevi, zdaj pa jih bodo razširili na celotno Avstralijo, saj se strah pred drugim valom očitno širi.

Po besedah premierjevega glavnega svetovalca za zdravje Brendana Murphyja, bodo najverjetneje po vsej državi priča več izbruhom, podobnim kot v Melbournu, a so nanje pripravljeni.

V Melbournu in zvezni državi Viktoria so že deseti dan zapored zabeležili dvomestno število novih okužb. Drugod v Avstraliji medtem že več tednov ne beležijo novih okužb ali pa je njihovo število zelo nizko.

V zvezni državi Viktorija, katere glavno mesto je Melbourne, sicer drugo največje avstralsko mesto, so omejitve uvedli že pred dnevi, zdaj pa jih bodo razširili na celotno Avstralijo, saj se strah pred drugim valom očitno širi.

Zdravstveni delavci v Viktoriji so sicer v desetih predmestjih Melbourna, kjer beležijo največ novih primerov, zdaj začeli izvajati množično testiranje na covid-19. Pri tem naj bi jim ta konec tedna pomagalo tudi kakih 200 vojakov.

Čeprav je število novih primerov v Melbournu v primerjavi s preostalim svetom še vedno relativno nizko, se med Avstralci očitno že širi strah pred morebitnim drugim valom covida-19 - medtem ko oblasti po večini države nadaljujejo z odpravo ali vsaj omilitvijo omejitev, uvedenih z namenom zajezitve epidemije.

V Avstraliji, ki ima 25 milijonov prebivalcev, so doslej zabeležili okoli 7500 okužb s koronavirusom in 104 smrti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.