PP, STA

 |  Politika

Milko Novič. Tretjič.

Začenja se že druga ponovitev sojenja osumljenemu za umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika 

Sodnik Zvjezdan Radonjić in umora obtoženi Milko Novič v sproščenem pogovoru med rekonstrukcijo domnevnega zločina.

Sodnik Zvjezdan Radonjić in umora obtoženi Milko Novič v sproščenem pogovoru med rekonstrukcijo domnevnega zločina.
© Bojan Velikonja, Dnevnik

V petek naj bi se vendarle začelo (že tretje) sojenje Milku Noviču. Novič je bil sicer v preteklosti že pravnomočno obsojen za upor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, potem pa je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno sojenje, na katerem je bil oproščen. V tem primeru je sicer prisotna časovna stiska, saj naj bi zadeva absolutno zastarala že oktobra letos, kar gre na roko Noviču, malo manj pa tožilstvu. Nekaj mesecev naj bi slednje sicer po spletu naključij pridobilo zaradi epidemije novega koronavirusa, saj vmes iz tega razloga na sodiščih roki niso tekli.

Usoda nekdanjega županskega kandidata SDS v Sežani se je začela obračati na bolje, ko je njegov primer na vrhovnem sodišču v roke dobila Barbara Zobec, ki svoje pripadnosti SDS ni nikoli skrivala, zaradi česar recimo v nedavnem postopku izbire novega ustavnega sodnika ni bila deležna podpore vsaj dveh koalicijskih strank in je od kandidature odstopila.

Usoda nekdanjega županskega kandidata SDS v Sežani se je začela obračati na bolje, ko je njegov primer na vrhovnem sodišču v roke dobila Barbara Zobec, ki svoje pripadnosti SDS ni nikoli skrivala.

Na ponovljenem sojenju, ki ga je vodil sodnik Zvjezdan Radonjić, je bil potem Novič oproščen tudi zato, ker je sodni izvedenec za telekomunikacije Mitja Štular podal izvedensko mnenje, da obstaja tudi minimalna možnost, da je Novič v času umora bil doma. In sicer zato, ker naj bi obstajala možnost, da se mobilni telefon, če ga postavimo na kraj umora, kdaj pa kdaj poveže tudi z bazno postaj, ki je bližje Novičevemu domu kot pa kraju umora. Štular je sicer vodja in član več civilnodružbenih gibanj iz kroga SDS. Poleg tega je sodnik Radonjić postopek vodil na način, da na ponovnem sojenju po mnenju pristojnih sodnih inštanc ni več primeren za vodenje ponovnega sojenja, ker bi bilo s tem kršeno načelo nepristranskosti.

Sojenje na prvi stopnji tako začenja še tretjič, spet pod novim sodnim senatom. Časa za izvedbo pa je zelo malo. Precej verjetno se zdi, da bo zadeva zastarala preden bi se o njej dokončno odločilo.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.