DK, STA

 |  Politika

Mississippi z zastave umika simbol konfederacije

Predlog nove zastave bo v skladu s sprejetim zakonom pripravila devetčlanska komisija, na novi zastavi pa bo tudi napis "In God We Trust"

Zastava zvezne države Mississippi

Zastava zvezne države Mississippi
© Wikipedia

V nedeljo sta oba domova kongresa ameriške zvezne države Mississippi glasovala za odstranitev simbola konfederacije z zastave zvezne države, zadnje v ZDA, ki je še ohranila ta spomin na čas suženjstva. Odločitev so sprejeli v času množičnih protestov proti rasizmu v ZDA, ki so znova izpostavili spornost simbolov, ki spominjajo na suženjstvo.

Predlog nove zastave bo v skladu s sprejetim zakonom pripravila devetčlanska komisija, na novi zastavi pa bo tudi napis "In God We Trust." O predlogu bodo nato prebivalci zvezne države odločali novembra, če pa ga ne bodo potrdili, bo Mississippi brez državne zastave do potrditve nove.

Sedanja zastava vsebuje prapor konfederacijskih sil, južnih držav, ki so med državljansko vojno med letoma 1861-1865 nasprotovale odpravi suženjstva.

V predstavniškem domu so odstranitev praporja podprli z 91 glasovi proti 23, v senatu pa s 37 glasovi proti 14. Pred Mississippijem je bila zadnja zvezna država, ki je odstranila prapor s svoje zastave, sosednja Georgia leta 2003.

Demokratski senator John Horhn je spremembo zastave označil za "velik korak na poti priznanja od Boga dane človečnosti vseh".

Sedanja zastava vsebuje prapor konfederacijskih sil, južnih držav, ki so med državljansko vojno med letoma 1861-1865 nasprotovale odpravi suženjstva.

Odločitev je pozdravil tudi demokratski predsedniški kandidat Joe Biden. Na Twitterju je zapisal, da se je "moralni lok vesolja danes še nekoliko upognil", pri čemer se je nanašal na znano izjavo borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga, da je "moralni lok vesolja dolg, a se nagiba k pravičnosti".

Tudi guverner Tate Reeves je v nedeljo že sporočil, da bo zakon podpisal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.