IK, STA

1. 7. 2020  |  Politika

Proti Toninu naj bi bila spisana kazenska ovadba: »Imam mirno vest«

Ovadba naj bi bila povezana z izdajo tajnih podatkov ob objavi poročila o arbitraži. Tonin odgovarja, da ima mirno vest in se zastraševanj ne boji.

Minister Matej Tonin in njegov šef premier Janez Janša© Borut Krajnc

Minister za obrambo Matej Tonin in njegov šef premier Janez Janša© Borut Krajnc
© Borut Krajnc

Notranji minister Aleš Hojs je včeraj, ko je sporočil, da je odstopil, povedal, da je proti ministru za obrambo Mateju Toninu spisana kazenska ovadba. Kot je pojasnil za STA, sicer ne ve točno, za kaj gre, naj bi pa bila povezana z izdajo tajnih podatkov ob objavi poročila o arbitraži. Tonin odgovarja, da ima mirno vest in se zastraševanj ne boji.

Hojs je na včerajšnji novinarski konferenci, na kateri je sicer javnost seznanil s svojim odstopom in tudi z odstopom generalnega direktorja policije Antona Travnerja, pojasnil, da je danes izvedel, da je bila tudi zoper ministra Tonina spisana kazenska ovadba. Kot je dejal, je bila napisana vnaprej in niso niti počakali Toninovega zagovora pri kriminalistih.

Za STA je pojasnil, da je za ovadbo izvedel od novinarjev in da naj bi šlo za objavo poročila o arbitraži. Podobno sicer predvidevajo tudi v NSi.

"Zastraševanj se ne bojim. Na koncu vedno zmaga resnica."

Matej Tonin,
minister za obrambo

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki ji je takrat kot opozicijski poslanec predsedoval prvak NSi Tonin, je namreč 11. novembra lani objavila javni del poročila glede prisluškovalne afere v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. Tonin je takrat zatrdil, da v njem ni tajnih podatkov.

Ne glede na to, ali gre za arbitražo ali za kakšne druge očitke, pa Tonin zatrjuje, da ima mirno vest. "Zastraševanj se ne bojim. Na koncu vedno zmaga resnica," je napisal na Twitterju. S tem se je, kot pojasnjujejo v NSi, odzval tudi na hišne preiskave pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.