DK, STA

8. 7. 2020  |  Politika

Od leta 2013 so Slovenci na Hrvaškem kupili skoraj 9500 nepremičnin

Po neuradnih ocenah so Slovenci skupno lastniki približno 110.000 nepremičnin na Hrvaškem, večinoma hiš in stanovanj ob hrvaški obali

Hiša Jelka Kacina na otoku Krk

Na hrvaškem otoku Krku ima nepremičnino tudi vladni govorec Jelko Kacin
© Mladinamit

Po podatkih hrvaške davčne uprave so slovenski državljani od leta 2013 na Hrvaškem kupili 9439 nepremičnin. Po neuradnih ocenah so Slovenci skupno lastniki približno 110.000 nepremičnin na Hrvaškem, večinoma hiš in stanovanj ob hrvaški obali. Časnik Večernji list poudarja, da na Hrvaškem ni razloga za zaskrbljenost, da bo Slovenija med epidemijo prepovedala svojim državljanom vstop na Hrvaško, saj bo varovala interes svojih državljanov lastnikov nepremičnin v sosednji državi. Dodaja, da so Slovenci kupovali počitniške hiše na Hrvaškem še v času Jugoslavije.

Slovencem glede na nakupe nepremičnih na Hrvaškem v zadnjih sedmih letih sledijo nemški državljani. Večinoma gre za počitniške objekte, stanovanja in apartmaje, skupno 4969 nepremičnim. Na tretjem mestu so Avstrijci z 2867 nepremičninami, sledijo Italijani s 1612, Švedi s 1232 in Madžari z 949, je objavil Večernji list na podlagi podatkov hrvaške davčne uprave o plačanih davkih.

Slovencem glede na nakupe nepremičnih na Hrvaškem v zadnjih sedmih letih sledijo nemški državljani.

Tuji državljani imajo na Hrvaškem koristi, ker država ni uvedla davka na nepremičnine. Navedli so, da ima manj kot 4400 lastnikov iz drugih držav prijavljeno oddajanje turističnih objektov v najem in za to na Hrvaškem plačujejo davek.

Hrvaška državna uprava po navedbah omenjenega časnika nima podatkov o vseh lastnikih nepremičnin na enem mestu. Pričakovati je, da bodo natančne podatke dobili po popisu prebivalstva, ki ga na Hrvaškem načrtujejo prihodnje leto. Ob zadnjem popisu prebivalstva je bilo na Hrvaškem skupno nekaj manj kot 250.000 počitniških objektov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.