Izak Košir

 |  Mladina 28  |  Kultura  |  Dogodki

Climax: Mort, Galerija Kapelica

Odprtje 10/07 ob 20.00

V Galeriji Kapelica v Ljubljani bodo ob 20. uri odprli razstavo Betine Habjanič z naslovom Climax: Mort. Umetnica v svojih delih tematizira dihotomijo živali-hrana kot etično nevzdržno zlorabljanje živih bitij. S tokratno razstavo, ki je del večletnega projekta, s fetišiziranimi pripomočki in mizansceno, ki upomenja situacijo v sadovski estetiki, nasilje stopnjuje do absurda, vendar ga obenem obravnava kot sublimnega. Instalacija z erotičnim ubijalskim strojem v posebej za to oblikovani hiši z intimnim in psihološko opojnim ambientom, ki ga ustvarja bližina smrti, je okolje, v katerem si lahko zamišljamo neznosne prizore, podobne tistim, ki jih proizvaja smrtonosna prehrambna mašinerija.

Francisco Tomsich: Elegija, Cirkulacija 2

Odprtje 10/07 ob 20.00

V galerijskem prostoru Cirkulacija 2, v podhodu Ajdovščina v Ljubljani, bodo ob 20. uri odprli razstavo videoambientalne instalacije slovensko-urugvajskega umetnika Francisca Tomsicha z naslovom Elegija. Slednja je žalostinka za skupino skulptur, umetniških videodel in zvočno instalacijo, narejeno posebej za prostor Cirkulacije 2. Na ogled bo izbor serije kratkih meditativnih monokromatskih eksperimentalnih filmov krožnega formata, temelječih na obdelavi njegovih videodnevnikov.

Kamizdat Rentgen, Pritličje

14/07 ob 20.00

Založba Kamizdat ob dnevu spletnih založb (Netlabel Day), 14. julija, na novi kompilaciji Access Frame: Equity predstavlja 20 novih in še neizdanih skladb dvajsetih ustvarjalcev, ki se gibljejo po širokem žanrskem spektru elektronske glasbe – od eksperimentalnega techna do zvočne umetnosti. Izdajo bodo pospremili z dogodkom v Pritličju z nekaterimi nastopajočimi izvajalci z omenjene kompilacije; na njej so svoje zvoke med drugimi prispevali tudi Janez Plesnar, #DUF, Shekuza, Terranigma, Luka Prinčič, Nitz in Dvidevat.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.