Oštro.si

 |  Politika

Rosvita Pesek in štetje žrtev v vojni za Slovenijo

Števila žrtev o vojni za Slovenijo so le ocene, ki se razlikujejo glede na vir podatkov

Rosvita Pesek v Odmevih

Rosvita Pesek v Odmevih
© RTVSLO

»V vojni je bilo ubitih 12 slovenskih vojakov, šest policistov, 183 je bilo ranjenih. Jugoslovanska vojska je ubila tudi 22 civilistov, med katerimi sta bila dva avstrijska novinarja,« je na predvečer dneva državnosti, v Odmevih na TV Slovenija dejala voditeljica Rosvita Pesek v zvezi z vojno za Slovenijo.

Dokončnih in uradnih podatkov o ranjenih in padlih v tej vojni ni, gre le za ocene, ki se razlikujejo glede na vir podatkov, je za Razkrinkavanje.si pojasnil profesor slovenske sodobne zgodovine na ljubljanski filozofski fakulteti Božo Repe.

Končnih uradnih podatkov o številu vseh žrtev v vojni za Slovenijo ni.

Uradnih podatkov o žrtvah tem nimajo ne na ministrstvu za obrambo ne pri zvezi veteranov.

Vseh 12 slovenskih vojakov ni padlo v boju. Po oceni Repeta je bila približno polovica smrti posledica nesreč, kot je denimo neprevidno ravnanje z orožjem in strelivom.

Kakšne podatke o številu žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo navajajo različni viri in kako jih utemeljujejo, preberite v prispevku neprofitnega spletnega medija Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.