Staš Zgonik

 |  Mladina 28  |  Politika

Mure se ne bodo dotikali

Ministru se zdi, da v bitki za Muro ne more zmagati

Simulacija umestitve HE Mokrice v prostor. V ozadju, za okljukom Save, je sotočje Save in Krke, tik pred njim pa stoji HE Brežice.

Simulacija umestitve HE Mokrice v prostor. V ozadju, za okljukom Save, je sotočje Save in Krke, tik pred njim pa stoji HE Brežice.
© HESS

Pričakovati je, da bo HE Mokrice nazadnje zgrajena. Sava se bo tako v spodnjem toku spremenila v reko, sestavljeno iz niza umetnih jezer. »Energetski interes še vedno močno prevladuje nad naravovarstvenim. Mokrice bodo Savi odvzele še tisto male sape, ki jo premore pod Brežicami,« pravi dr. Lidija Globevnik. Njena pričakovanja so zato skromnejša in bolj kompromisna od pričakovanj naravovarstvenikov, ki se borijo proti HE Mokrice. »Želim si, da bi vsaj reko Muro pustili pri miru.« V slovenskem delu Mure po njenih besedah deloma še vedno potekajo procesi toka vode in usedlin po rečnih rokavih in poplavnih lokah. »Le še tam se lahko učimo, kaj so prodišča velike reke. Mura je namreč nižinska reka, taka, kot sta bili nekdaj Sava v spodnjem toku in Drava od Maribora navzdol. Zato v tem družbenem trenutku želim predvsem zagotovilo, da če bodo gradili Mokrice, naj potem vsaj pustijo Muro tako, kot je.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.