DK, STA

 |  Kultura

Na Ljubljanskem gradu filmi pod zvezdami

Od 16. julija do 8. avgusta 

Pod belimi pečinami

Pod belimi pečinami

Ljubljanski Kinodvor bo v sodelovanju z Ljubljanskim gradom že deseto leto zapored pripravil Film pod zvezdami, ki bo med 16. julijem in 8. avgustom postregel z najbolj odmevnimi filmi pretekle kinematografske sezone, program pa so, kot vsako leto, prepletli tudi s svežimi predpremiernimi naslovi in posebnimi projekcijami. Projekcije se bodo začenjale ob 21.30.

Letni kino na grajskem dvorišču bo 16. julija odprl film Jadralke, dokumentarec Alexa Holmesa o Tracy Edwards,  ki se z izključno žensko ekipo jadralk udeleži Whitbreadove regate okoli sveta,

zvxdJFVdNaU

V program predpremier so uvrstili brezčasno pravljico za vse generacije Ostržek, v kateri priljubljeni zgodbi o leseni lutki režiser Matteo Garrone in igralec Roberto Benigni vdahneta novo življenje; Medena deželo Tamare Kotevske in Ljubomira Stefanova, prvi film v zgodovini oskarjev, ki je bil nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in za najboljši dokumentarec; ter film Pod belimi pečinami Williama Nicholsona o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

6-nCScwnVXk

Kot posebni projekciji napovedujejo dokumentarec Nicka Broomfielda Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi o zapletenem razmerju med Leonardom Cohenom in njegovo norveško muzo Marianne Ihlen ter Skrito življenje, v katerem se je režiser Terrence Malick poklonil junaku 2. svetovne vojne, avstrijskemu kmetu Franzu Jägerstätterju, ki se je uprl vpoklicu v nacistično vojsko in se moral zato soočiti z grožnjo smrtne kazni.

LB6nIzPf9r8

Kot vsa leta doslej program dopolnjujejo letošnji dobitniki in nominiranci za oskarje. Videti bo mogoče korejski film Parazit, ki ga je režiral Bong Joon-ho in je postal prvi tujejezični celovečerec v zgodovini nagrade, ki je prejel kipec za najboljši film. Na sporedu bodo tudi Judy Ruperta Goolda in Joker Todda Phillipsa, za katera sta Renee Zellweger in Joaquin Phoenix prejela oskarja za najboljšo igro, Bilo je nekoč ... v Hollywoodu Quentina Tarantina, ki je prinesel kipec za stransko vlogo Bradu Pittu, ter film 1917 Sama Mendesa, posnet v enem samem dolgem kadru.

ib1E3UkyHn4

Poleg tega so na program uvrstili film Bolečina in slava v režiji Pedra Almodovarja, slovenski film Gregorja Božiča Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki je na lanskem Festivalu slovenskega filma dobil rekordnih 11 vesen, tudi za najboljši celovečerec, in nemški film Lara, ki ga je režiser Jan Ole Gerster posnel po scenariju slovenskega scenarista in režiserja Blaža Kutina.

vYIdytLirS0

Prikazali bodo še film Resnica Hirokaza Koreede, ki govori o razmerju med materjo in hčerko, v njej pa sta prvič skupaj zaigrali legendarni Catherine Deneuve in Juliette Binoche.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.