Lara Paukovič

 |  Mladina 29  |  Družba

Prva doktorica

Prvi doktorat na Slovenskem je zagovarjala ženska

Univerza v Ljubljani

Univerza v Ljubljani
© uni-lj.si

Petnajstega julija smo zaznamovali pomembno obletnico: minilo je sto let, odkar je bil podeljen prvi doktorat znanosti na slovenski univerzi. Za kemijo je bila promovirana dr. Ana (Anka) Mayer, ki je, kot je v članku o njej zapisal prof. dr. Franci Perdih s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, pred tem v letih 1914–1918 študirala kemijo na Filozofski fakulteti Univerze na Dunaju kot redna slušateljica. Ko je Avstro-Ogrska razpadla, študija ni mogla nadaljevati na Dunaju, zato je znanstvenoraziskovalno delo nadaljevala na novoustanovljenem Kemičnem inštitutu Univerze v Ljubljani. Dognanja je leto kasneje strnila v doktorsko disertacijo in znanstveni članek.

Dr. Perdih navaja, da je doktorska disertacija Anke Mayer osredotočena na nasprotujoče si trditve o vplivu formalina na škrob. Prispevala je veliko eksperimentalnih podatkov in dokazov, da formalin ne učinkuje na škrob tako kot encim diastaza. Znanstveno delo je nadaljevala tudi po doktoratu in poroki s profesorjem na ljubljanski Medicinski fakulteti dr. Evgenom Kanskim leto kasneje. Pripomogla je k uveljavljanju žensk na znanstvenem in gospodarskem področju na Slovenskem, saj se je kot enakovredna vključila v raziskovalno skupino prof. Samca na Kemičnem inštitutu, bila je asistentka in znanstvena sodelavka. Ni pa bila le znanstvenica, temveč tudi podjetnica: z možem sta ustanovila in vodila podjetje Dr. A. Kansky, ki je proizvajalo dietil eter za narkozo, estre in topila za industrijo lakov, kasneje pa tudi nekatere farmacevtske izdelke. Ana in Evgen Kansky sta veljala za razgledan, družaben par, ob večerih sta zahajala v kavarno Zvezda, kjer so se zbirali intelektualci, številne znane osebnosti tistega časa pa sta gostila tudi doma.

Ana Mayer je bila po nekaterih podatkih 72. ženska na svetu z doktorskim nazivom. Še pred njo so doktorate sicer pridobile štiri Slovenke, Ana Jenko, Angela Piskernik, Milena Perušek in Melita Pivec, a ne na ljubljanski univerzi, temveč na Dunaju in v Pragi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.