IK, STA

 |  Svet

Tožba zaradi nezakonitega pridržanja protestnikov

"Zvezne oblasti so izbrale Portland za izvajanje svojih taktik zastraševanja, da bi naše prebivalce odvrnile od protestiranja proti policijskemu nasilju in podpore gibanju Black Lives Matter," je dejala tožilka Oregona Ellen Rosenblum

Tožilka ameriške zvezne države Oregon je vložila obtožnico proti zvezni vladi zaradi nezakonitega pridržanja protestnikov v mestu Portland. Med drugim ji očita onemogočanje pravice do zbiranja.

Nočni protesti proti policijskemu nasilju v Portlandu v zvezni državi Oregon potekajo vse od smrti temnopoltega Georgea Floyda med aretacijo konec maja. Zvezna policija je ta teden z neoznačenimi vozili nasilno aretirala protestnike in jih priprla brez pojasnila.

Zvezna vlada trdi, da skuša v mesto vrniti red. Policija, ki jo je v mesto poslal ameriški predsednik Donald Trump, je uporabljala tudi solzivec in gumijaste naboje.

Tožilka Oregona Ellen Rosenblum je zaradi tega vložila obtožnico proti zvezni vladi. V njej zahteva prepoved dostopa pripadnikom zveznih varnostnih organov, da ne bi več izvajali aretacij v mestu.

ZxH7pwI7bfA

"Zvezne oblasti so izbrale Portland za izvajanje svojih taktik zastraševanja, da bi naše prebivalce odvrnile od protestiranja proti policijskemu nasilju in podpore gibanju Black Lives Matter," je poudarila.

V obtožnici trdi, da te taktike ljudem onemogočajo njihovo pravico do zbiranja. "Ta taktika se mora nehati," je poudarila. "Ne samo da ljudem onemogočajo pravico do mirnega protestiranja, ki jo imajo v skladu s prvim amandmajem, ampak tudi ustvarjajo nestabilne razmere na naših ulicah," je Rosenblumova sporočila ob tem.

Pripadnike zveznih varnostnih organov obtožuje tudi pridržanja ljudi brez utemeljitve in da jim ne zagotavljajo zakonitega pravnega postopka.

"Očitne zlorabe pooblastil" jih je sicer že pred tem obtožila guvernerka Oregona Kate Brown.

Do ravnanja zveznih policistov je bila kritična tudi predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, demokratka Nancy Pelosi. "Pretekli mesec je vlada uporabila solzivec proti mirnim protestnikom v Washingtonu. Zdaj pa video posnetki kažejo ugrabitve protestnikov v neoznačena vozila v Portlandu," je zapisala v izjavi. To je podpisal tudi kongresnik iz Portlanda Earl Blumenauer. Obljubila sta hitro posredovanje predstavniškega doma, da bi ustavili "očitno zlorabo pooblastil".

EJkn7UXGbug

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.