IK, STA

 |  Svet

Poljska nad medije: napovedane spremembe

Bo poljski vladi uspelo utišati do oblasti kritične medije? 

Jarosław Kaczyński

Jarosław Kaczyński
© Piotr Drabik / Flickr

Vodja poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski je napovedal preoblikovanje vlade premierja Mateusza Morawieckega po poletnih počitnicah. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je sporočil tudi, da bodo nadaljevali z izvajanjem načrta, s katerim želijo omejiti tuje lastništvo v poljskih medijih.

Poljski premier Morawiecki bo tudi po preoblikovanju vlade ostal na položaju, je v nedeljskem pogovoru za poljski radio potrdil Kaczynski.

Po mnenju dpa je napoved preoblikovanja vlade odziv na nepričakovano šibko podporo kandidatu poljske vladajoče stranke na predsedniških volitvah. Kandidat PiS, dosedanji predsednik Andrzej Duda je sicer dobil nov mandat, a s tesno večino. Po mnenju analitikov je tak rezultat volitev izraz nezadovoljstva volivcev s politiko aktualne vlade.

Kaczynski podrobnosti o načrtovanih spremembah v vladi ni razkril, prav tako ne, koliko časa bo sam ostal na čelu stranke oziroma kdo bi lahko bil njegov naslednik.

Poljska vlada si bo, kot je še napovedal šef vladajoče stranke, prizadevala za "repolonizacijo" medijev, torej za omejitev tujega lastništva v poljskih medijih. Med kampanjo pred predsedniškimi volitvami je bilo iz vrst vladajoče stranke slišati številne kritike, da zlasti mediji z nemškimi lastniki poročajo pristransko, ko gre za ukrepe poljske konservativne vlade.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.