IK, STA

 |  Politika

»Imamo programski načrt, ki ni pokrit v finančnem načrtu. Ne vem, kako naprej.«

"Nisem pričakoval takega izida. Predvsem me motijo vzdržani glasovi," je po izredni seji, na kateri programski svet ni potrdil novega finančnega načrta RTV Slovenija, dejal generalni direktor Igor Kadunc

Igor Kadunc

Igor Kadunc
© Borut Krajnc

Programski svet RTV Slovenija na današnji izredni seji ni potrdil predloga novega finančnega načrta javne RTV hiše ter sprememb načrta programskih vsebin za letošnje leto. Generalni direktor Igor Kadunc je po glasovanju ocenil, da je s tem zavod padel v veliko zagato. "Imamo programski načrt, ki ni pokrit v finančnem načrtu. Ne vem, kako naprej," je dejal.

Skoraj polovica prisotnih članov programskega sveta se je glasovanja vzdržala. "Nisem pričakoval takega izida. Predvsem me motijo vzdržani glasovi," je dejal prvi mož Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Kadunc in pristavil, da "ali smo za programsko-poslovni načrt te hiše ali pa ne".

Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič je po glasovanju vse prisotne opozoril, da se odgovornost za pat pozicijo, v kateri se je znašla RTVS, deli na vodstvo hiše, programski in nadzorni svet.

Spremenjen programsko-poslovni načrt je rezultat epidemije koronavirusa, je v razpravi pojasnil direktor Radia Slovenija Mirko Štular. Vodstvo RTVS je članom programskega sveta danes predlagalo, naj potrdijo nov finančni načrt za letošnje leto, ki so ga prilagodili poslovni realnosti, ki jo je prinesla epidemija. Kot je povzel Kadunc, imajo v prvih šestih mesecih letošnjega leta za 1,7 milijona evrov manj prihodkov, največji delež zaradi izpada oglaševanja. Stroški za plače pa so bili v prvih šestih mesecih letošnjega leta za 1,9 milijona evrov višji.

Popravljen programsko-poslovni načrt je med drugim predvideval manj terenskega dela novinarjev, ukinjanje ali omejevanje nekaterih oddaj. Da bi pridobili nekaj sredstev in tako omogočili terensko delo novinarjev, so posamezni programski svetniki že v več kot štiri ure trajajoči razpravi večkrat pozvali, naj se ukine komentarje pod prispevke na Multimedijskem centru RTVS, s čemer bi prihranili 300.000 evrov letno za plače 15 moderatorjev komentarjev. Razprava o tej temi se je nadaljevala tudi po predstavitvi poročila varuhinje pravic gledalcev Ilinke Todorovski.

Aktiv delavcev in delavk v kulturi je pred sejo protestiral proti političnemu ogrožanju novinarske dejavnosti. S transparenti so sporočali, da RTV nikoli ne bo postala televizija Janeza Janše. Ne dovolijo, da Nova24TV prevzame javni zavod, so zapisali v najavi protesta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.