IK, STA

 |  Svet

Kitajska svari ZDA, naj takoj prekličejo napačno odločitev

Kitajske oblasti so ameriško zahtevo za zaprtje konzulata v Houstonu označile za politično provokacijo, ZDA pa so opozorile, naj takoj prekličejo napačno odločitev

ZDA so od Kitajske zahtevale zaprtje konzulata v Houstonu, so danes sporočili iz Pekinga. Kitajske oblasti so ameriško zahtevo označile za "politično provokacijo", ki bo še zaostrila diplomatske odnose med državama. Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da je cilj zaprtja zaščita ameriške intelektualne lastnine in zasebnosti.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin je danes sporočil, da so jim ameriške oblasti v torek sporočile, da bo treba konzulat v Houstonu v zvezni državi Teksas zapreti, poročajo tuje tiskovne agencije. Po navedbah kitajskih medijev naj bi imeli diplomati samo 72 ur časa, da zapustijo ZDA.

Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da je cilj zaprtja zaščita ameriške intelektualne lastnine in zasebnosti.

"Kitajska poziva ZDA, da takoj prekliče svojo napačno odločitev, ali pa bo Kitajska ustrezno odgovorila," je povedal. "To je enostranska politična provokacija ameriške strani, ki resno krši mednarodno pravo (...) in dvostranski konzularni dogovor med Kitajsko in ZDA," je dodal Wang.

Povedal je, da Peking ostro obsoja "nezaslišano in neupravičeno odločitev, ki bo sabotirala kitajsko-ameriške odnose".

Medtem so v State Departmentu pojasnili, da želijo z ukrepom zavarovati ameriško intelektualno lastnino ter zasebne podatke o Američanih. Pojasnili so še, da v skladu z dunajsko konvencijo gostujoča država ne sme posegati v notranje zadeve države gostiteljice.

Houstonski lokalni mediji so sicer poročali, da so zaradi poročil, da na dvorišču sežigajo dokumente, h konzulatu poklicali policiste in gasilce. Policija je na Twitterju sporočila, da je bilo videti dim, a policisti niso smeli na območje konzulata.

Odnosi med Pekingom in Washingtonom so močno zaostreni. Med drugim ZDA Kitajski pripisujejo odgovornost za pandemijo covida-19. Zaradi zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu pa so proti Pekingu uvedle sankcije.

EfP4AL5QBUQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.