DK, STA

23. 7. 2020  |  Svet

Ustanovitev hollywoodske ženske nogometne ekipe

Pobudo je podprla tudi najuspešnejša ameriška teniška igralka vseh časov Serena Williams

Natalie Portman

Natalie Portman
© Flickr

Skupina hollywoodskih zvezdnic, na čelu katerih je Natalie Portman, dobitnica filmskega oskarja leta 2010 za glavno vlogo  v filmu Črni labod, je ustanovila profesionalno žensko nogometno ekipo. Med ustanoviteljicami ekipe, ki za zdaj uradno še nima imena, bodo v večini ženske. Tej pobudi so se pridružile tudi Jessica Chastain, Eva Longoria, America Ferrera in Jennifer Garner. Pobudo je podprla tudi najuspešnejša ameriška teniška igralka vseh časov Serena Williams. Ekipa bo v ameriški ženski nogometni ligi, ligi NWSL, debitirala v sezoni 2022.

"Večinska ženska skupina si je zagotovila ekskluzivno pravico, da v Los Angeles pripelje profesionalno žensko nogometno ekipo, ki bo svoj ognjeni krst doživela spomladi leta 2022," so sporočili iz nacionalne ženske nogometne lige.

Uradno ime ekipe še ni objavljeno, toda skupina si je formalno zamislila ime Angel City (Mesto angelov), "v čast svojega načrtovanega doma v Los Angelesu," so zapisali v izjavi.

Ekipa iz Los Angelesa bo tako leta 2022 postala 11. ekipa v ligi NWSL. Trenutno je v ligi devet ekip, naslednje leto naj bi se v ligo vrnila tudi ekipa Louisville.

Pobudo je podprla tudi najuspešnejša ameriška teniška igralka vseh časov Serena Williams.

V ligi so Chicago Red Stars, Houston Dash, lanske prvakinje North Carolina Courage, OL Reign, Orlando Pride, Portland Thorns, Sky Blue, Utah Royals in Washington Spirit.

Med tistimi, ki so si zagotovile ustanoviteljske pravice, je tudi mladoletna hčerka Serene Williams Olympia Ohanian, v klub pa so svoja sredstva vložile tudi nekdanje reprezentantke ZDA, svetovne prvakinje Mia Hamm, Lauren Cheney Holiday in Abby Wambach. Predsednica franšize bo vidna predstavnica industrije računalniških iger Julie Uhrman.

-utDshhvizQ

"Danes smo naredile vznemirljiv korak z razglasitvijo prvih žensk, ki so večinske lastnice in vodilne predstavnice katere od športnih franšiz," je dejala Portman, ki je zaslovela še kot deklica v Leonu Luca Bessona, sloves neustrašne filmske junakinje pa je pridobila z vlogo v znanstveno-fantastični epopeji Vojna zvezd.

Portman je bila tudi glasnica gibanja Time's Up proti spolnim zlorabam v zabavni industriji. Pričakuje, da bodo igralke z ustanovitvijo ekipe "bistveno vplivale na našo skupnost in razširile dostop do športa za mlade v Los Angelesu".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.