Pamflet

Vse, kar sem prebral od dr. Bernarda Nežmaha, me je prepričalo, da je prepričan okoljevarstvenik. Opazil sem pa tudi, da sta v njegovem miselnem sistemu vgrajena program, ki ocenjuje vse, kar se dogaja v »Jankovičevi« Ljubljani negativno, in program, ki relativizira vsako kritiko na račun Janše in njegovih sopotnikov.

Spomnim se začetke uvajanja Biciklja v Ljubljani. Nežmah je ugotovil, da je to proč vržen denar, ker iz tega ne bo nič. Kljub temu, da je sam vnet kolesar, mu njegov »program« ni dovolil izreči dobre želje pri njegovem uveljavljanju. No, tudi brez Nežmahovih dobrih želja se je Bicikelj lepo razvil in je priljubljen tako pri domačih kot pri tujih obiskovalcih Ljubljane. Podobno skeptičen je bil Nežmah tudi pri uvajanju Urbane. Kljub njegovi kritiki je postopoma postala priljubljena in vsestransko uporabna. Nežmah svetuje drugim medijem, naj si tudi pozneje kdaj ogledajo delovanje določenih projektov. Kaj pa, če bi se sam držal tega nasveta?

Kar se P+R parkirišča v Stanežičah tiče, bi bilo čudno, če bi se že napolnilo. Saj je tudi tisto pri Dolgem mostu potrebovalo kar nekaj časa, da se je napolnilo. Navade ljudi se pač počasi spreminjajo. Razen tega je trenutno osebni avtomobil bolj prijazen kot avtobus zaradi varnosti pred okužbo. Tudi vlada uporabnike osebnih avtomobilov razvaja z nizkimi cenami goriv. Z zniževanjem trošarin ji je bolj pomembno nabiranje glasov pri naslednjih volitvah, kot pa vse večji primanjkljaj v proračunu (saj ni problem najemanje kreditov za pokritje primanjkljaja, problem bo šele takrat, ko jih bo treba odplačati) in kot je prizadevanje za zniževanje onesnaževanja zraka v Ljubljani ter izpolnjevanje naših zavez pri zniževanju toplogrednih plinov.

Ali dr. Bernard Nežmah ne bi, kot prepričan okoljevarstvenik, bolj afirmativno obravnaval okoljevarstvene projekte in projekte, ki racionalizirajo različne družbene dejavnosti in s tem izboljšujejo naše okolje? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.