IK, STA

 |  Politika

Notranja ministra Slovenije in Avstrije za testni nadzor meje z droni in kamerami

Notranjega ministra Aleša Hojsa v času ukrepov za zajezitev koronavirusa in množičnih protestov proti Janševi vladi skrbijo predvsem migracije 

Zdaj že nekdanji direktor policije Anton Travner in notranji minister Aleš Hojs, ki je prav tako nepreklicno odstopil, a se je kljub temu odločil svoj mandat še malo podaljšati ...

Zdaj že nekdanji direktor policije Anton Travner in notranji minister Aleš Hojs, ki je prav tako "nepreklicno" odstopil, a se je kljub temu odločil svoj mandat še malo podaljšati ...
© Borut Krajnc

Slovenski notranji minister Aleš Hojs in njegov avstrijski kolega Karl Nehammer sta se dogovorila o vzpostavitvi testnega projekta skupnega nadzora meje z droni in kamerami, so sporočili z notranjega ministrstva. 

Hojs in Nehammer sta na srečanju ob robu konference govorila o migracijah v regiji Zahodnega Balkana. Dogovorila sta se za testni projekt skupnega nadzora slovensko-avstrijske meje s tehničnimi sredstvi, kot so droni in kamere. S tem želijo preveriti možnost učinkovitega sodelovanja pri skupnem nadzoru meje in prenosu teh praks na migracijsko bolj obremenjeno slovensko-hrvaško mejo, so navedli na ministrstvu.

Minister je na konferenci notranjih ministrov okoli 20 držav in predstavnikov EU izrazil zaskrbljenost nad razmerami na področju migracij, ki so po njegovem "podobne tistim leta 2015". Vse sodelujoče je pozval, da preučijo svoje azilne sisteme in izkoristijo možnosti za preprečevanje zlorab.

"Slovenija je že v preteklosti sprejela več ukrepov, zdaj jih še zaostrujemo, pripravljene so spremembe kazenske zakonodaje, spreminjamo tudi zakon o tujcih in zakon o mednarodni zaščiti, da bomo naredili postopke še bolj učinkovite," je dejal minister.

Izpostavil je tudi zanj pomembno vlogo skupne politike EU pri vračanju tujcev v tretje države. "Dejstvo, da v države izvora vrnemo le 35 odstotkov vseh, ki nimajo pravice do bivanja v EU, priča o neučinkovitosti politik na tem področju," je dejal. Pri obvladovanju migracij na območju Zahodnega Balkana je Hojs izpostavil pomembno vlogo ustreznega varovanja zunanjih meja EU.

Hojs se je ob robu konference sestal tudi z nemškim notranjim ministrom Horstom Seehoferjem. Govorila sta o predsedovanju Svetu EU, saj Nemčija in Slovenija skupaj s Portugalsko sestavljata trio predsedovanja.

Kot so navedli na MNZ, se je minister srečal tudi z direktorico Evropskega azilnega podpornega urada Nino Gregori, s katero sta razpravljala o možnostih za okrepitev sodelovanja Slovenije in agencije ter možni podpori pri učinkovitejšem izvajanju azilnih postopkov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.