DK, STA

 |  Svet

V ZDA začetek testiranja cepiva proti koronavirusu

V kliničnem testiranju je sodelovalo približno 30.000 odraslih prostovoljcev

© pixabay.com

V ZDA so začeli s pomembno fazo testiranja cepiva proti covidu-19, ki ga povzroča novi koronavirus. Kot so včeraj poročili v ZDA, bo v kliničnem testiranju sodelovalo približno 30.000 odraslih prostovoljcev, ki nimajo covida-19. Dobili bodo dva odmerka cepiva mRNA-1273 v razmiku 28 dni. Polovica prostovoljcev bo dobila pravo cepivo, druga polovica pa placebo.

Na to ali je cepivo dejansko učinkovito, bo treba počakati več mesecev. Cepivo vsebuje majhen del genske kode koronavirusa, piše britanski BBC.

V tej stopnji testiranja bodo proučili, ali cepivo dejansko ščiti pred okužbo z novim koronavirusom. Pri tistih, ki jih bodo cepili, cepivo ne bi smelo povzročiti bolezni, znanstveniki pa upajo, da bo pomagalo imunskemu sistemu, da prepozna in se bori proti okužbi z novim koronavirusom.

yOVMEFStpmM

Po podatkih WHO je po svetu tovrstna stopnja testiranj cepiva proti covidu-19 zelo redka. Trenutno je v različnih fazah testiranj več kot 120 cepiv proti novemu koroanvirusu.

Polovica prostovoljcev bo dobila pravo cepivo, druga polovica pa placebo.

Cepivo, ki bo v ZDA v zadnji fazi testiranja, preden ga je mogoče predložiti regulativnemu organu v oceno in morebitno odobritev, je izdelalo biotehnološko podjetje Moderna.

Direktor ameriškega inštituta za zdravje (NIH) Francis Collins je izrazil optimizem, da bo učinkovito cepivo kmalu na voljo.

0793ssZH6hE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.