DK, STA

 |  Politika

Premier kriv korupcije

Nekdanji malezijski premier Nadžib Razak kriv v vseh sedmih točkah obtožnice

© pxfuel.com

Višje sodišče v Kuala Lumpurju je danes odločilo, da je nekdanji malezijski premier Nadžib Razak kriv v vseh sedmih točkah obtožnice v prvem od številnih sojenj zaradi korupcije in zlorabe položaja. Škandal okoli neodvisnega sklada 1Malaysia Development Berhard (1MDB) je pretresel Malezijo in razkril globalno mrežo korupcije in poneverb. Odločitev sodišča se je osredotočala na okoli 10 milijonov dolarjev, ki so jih nakazali iz sklada na zasebne račune takratnega premierja. Nadžib, ki je bil premier od leta 2009 do 2018 pravi, da so ga zavedli finančni svetovalci, zato se namerava pritožiti.

"Po preučitvi vseh dokazov na procesu mislim, da je tožilstvo uspešno dokazalo svoj prav," je dejal sodnik Mohamad Nazlan Mohamad Gazali.

Nadžib zavrača krivdo in trdi, da so ga zavedli finančni svetovalci, med njimi Lov Džo, ki se sooča z obtožbami tako v Maleziji kot v ZDA. Čeprav oblasti ne vedo, kje je, Lov vztraja pri svoji nedolžnosti.

ef7i5U2Ketc

Vsaka obtožnica, med njimi pranje denarja in zloraba položaja, lahko prinese do 15 oz. do 20 let zapora. Nadžib je pred odločitvijo sodišča sicer že napovedal pritožbo, če bi ga spoznali za krivega.

Prejšnji teden je ameriška banka Goldman Sachs z malezijsko vlado sklenila poravnavo v višini 3,9 milijarde dolarjev zaradi svoje vloge v korupcijski shemi. S tem se je banka rešila obtožb, da je zavajala vlagatelje, ko je pomagala zbrati 6,5 milijarde dolarjev za 1MDB.

Malezijske oblasti so sicer Nadžiba oprale krivde, ko je bil ta še premier. Ko pa je leta 2018 na volitvah doživel poraz, je nova vlada spet odprla preiskavo okoli 1MDB.

Na odločitev sodišča mnogi gledajo tudi kot test vladavine prava v Maleziji. Sprejeli so jo namreč pet mesecev po tem, ko se je Nadžibova stranka vrnila v vlado kot del koalicije. Nekateri pa so se zbali, da bi to lahko vplivalo na odločitev sodišča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

XLLMAHi3bUI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.