DK, STA

 |  Družba

Prepoved ogrevanja zunanjih teras lokalov

V okviru boja proti podnebnim spremembam, bodo v Franciji prepovedali uporabo grelnikov

© Pikist.com

V  okviru boja proti podnebnim spremembam, bodo v Franciji prepovedali uporabo grelnikov na terasah restavracij in kavarn, francoska vlada pa je predstavila še številne druge ukrepe za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Ker je pandemija močno prizadela gostince, ukrep še ne bo stopil v veljavo to zimo.

Nova francoska ministrica za okolje Barbara Pompili je po ministrskem srečanju pod vodstvom predsednika Emmanuela Macrona povedala, da lastniki lokalov in restavracij ne bodo smeli več ogrevati zunanjih teras.

"Ne moremo ogrevati teras sredi zime, ko je nič stopinj Celzija, samo zato, da bi nam bilo toplo, ko pijemo kavo," je pojasnila ministrica.

Trgovine, kjer je vključeno gretje ali hlajenje, bodo morale imeti zaprta vrata, je še povedala po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Za ukrepa so se po besedah Pompilijeve odločili, da ne bi več "prekomerno porabljali energije, saj je to povsem neupravičeno".

"Ne moremo ogrevati teras sredi zime, ko je nič stopinj Celzija, samo zato, da bi nam bilo toplo, ko pijemo kavo," je pojasnila ministrica.

To sta le dva od ukrepov, ki jih je francoska vlada oblikovala na podlagi predlogov 150 državljanov v okviru državljanske konvencije o podnebju, ki jo je lani po protestih rumenih jopičev oblikoval Macron.

Med drugim nameravajo zaostriti tudi pravila glede izolacije stanovanjskih zgradb in prepovedati ogrevalne sisteme na kurilno olje in premog.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.