Izak Košir

 |  Mladina 31  |  Kultura  |  Dogodki

Brest feat. Vesna Zornik, KUD CSK France Prešeren

31/07 ob 21.00

Centru slovanskih kultur France Prešeren bo nastopila glasbena zasedba Brest z vokalistko Vesno Zornik, najbolj znano po svojem opusu pri skupini Katalena. Brest igra spoj popa, rocka, jazza in bluesa, slišimo pa lahko tudi primesi nekaterih alternativnih žanrov. Tokrat bodo predstavili skladbe z nove plošče, ki nosi naslov V polsnu. Na njej je štirinajst novih skladb, za katere je glasbo napisal kitarist Samo Šalamon, besedila pa je prispevala Kristina Kočan. V zasedbi Brest sodelujeta tudi Samo Pečar na baskitari in Bojan Krhlanko na bobnih. Cena vstopnice je 10 evrov, več na spletni strani prizorišča cskfp.si.

Stičišče srečanj, Plesni teater Ljubljana

31/07 ob 21.30

V Plesnem teatru Ljubljana bo premiera plesne predstave Stičišče srečanj, ki bo hkrati potekala tudi v dvorani La Granja v mestu Santa Cruz na Tenerifih. Predstava preizprašuje plesni gib neprofesionalnih plesalcev in plesalk, ki so vsi starejši od 65 let. Njihova telesa pripovedujejo zgodbe z gibi, ki nosijo spomine prehojene poti. Stičišče srečanja je video kot vmesni prostor, v katerem se prepletajo fizična telesa v dvorani in njihove podobe. Nastopajoče je režiserka in koreografinja Carlota Mantecón izbrala na desetdnevni delavnici oktobra lani v Ljubljani. Vzporedno z ustvarjanjem plesne predstave bo nastal tudi dokumentarni film z naslovom Gospe, gospodje in oblaki v režiji Katarine Nikolov, ki ponuja vpogled v zakulisje, nastopajoče pa spremlja tudi v njihovem zasebnem življenju, ko se v svojem novem obdobju odpravljajo v neznano.

Plavajoči grad, Grad Snežnik

01/08 & 02/08

Na Gradu Snežnik bo 1. in 2. avgusta potekal festival Floating Castle (Plavajoči grad), ki bo postregel z lutkovnimi predstavami, etno koncerti, uličnimi intervencijami, plesom, multimedijskimi dogodki in drugimi performansi. Nastopajoči glasbeniki bodo letos sestavili 50-članski Etno Histeria Orchestra, sicer pa boste lahko na odru ujeli Wild Strings Trio, Hannah James, Clown Camilo, Fekete Seretlek, The Crazy Onions in številne druge.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.