IK, STA

 |  Politika

Visoki ameriški obisk Slovenije

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo bo prihodnji teden obiskal Slovenijo

Državni sekretar Mike Pompeo in Donald Trump, predsednik ZDA

Državni sekretar Mike Pompeo in Donald Trump, predsednik ZDA
© State Department / Flickr

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sporočil, da bo "v ponedeljek odpotoval na Češko, v Slovenijo, Avstrijo in na Poljsko". Izrazil je prepričanje, da bo šlo za "zelo pomembno in produktivno pot". Neuradno naj bi se v Sloveniji mudil v četrtek.

Vse štiri države je označil za "velike prijateljice Amerike". "To bo zelo pomembna in produktivna pot, pričakujem," je dejal. Več o napovedani poti pa na nocojšnji novinarski konferenci ni razkril.

To bo eden najvišjih predstavnikov ameriške administracije, ki bo obiskal Slovenijo v zadnjem desetletju. Neuradno se je obisk pripravljal že nekaj časa, a ga še v nobeni od držav gostiteljic niso uradno potrdili. Zdaj je Pompeo sam napovedal obisk.

Kot je prejšnji teden ob sklicevanju na zaupni vir napovedal češki portal Lidovky, naj bi bili v ospredju te Pompeove turneje predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije. To naj bi bilo uperjeno predvsem proti Kitajski in njenemu tehnološkemu velikanu Huawei. Tudi danes je po napovedi poti v Evropo Pompeo na novinarski konferenci nadaljeval predvsem o sporih s Kitajsko, tudi na digitalnem področju.

Pričakovati je tudi pogovore o odločitvi ZDA, da iz Nemčije umakne okoli 6400 svojih vojakov in jih nekaj prerazporedi tudi po novih članicah. Poljska je že sporočila, da naj bi jih sprejela najmanj 1000. V Sloveniji pa zaenkrat po zagotovilih zunanjega in obrambnega ministrstva takšni pogovori ne potekajo, čeprav je slovenski premier Janez Janša nedavno na Twitterju zapisal, da bi bili ameriški vojaki v Sloveniji dobrodošli.

S7EhS-PmnNU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.