DK, STA

 |  Politika

Premier bo predlagal predčasne volitve

Predlog bo predstavil na popoldanskem zasedanju vlade

Hassan Diab

Hassan Diab
© Wikipedia

Libanonski premier Hassan Diab bo danes vladni ekipi predlagal naj razpiše predčasne volitve. Po uničujoči eksploziji v pristanišču, ki je v torek terjala življenja več kot 150 ljudi ter prek 6000 ranjenih, brez strehe nad glavo pa je ostalo več sto tisoč ljudi, se namreč krepi pritisk na vlado, ki ji številni pripisujejo odgovornost za tragičen dogodek.

"Vse politične stranke pozivam, naj se o naslednjem koraku strinjajo. Sem na strani Libanoncev, ki si želijo sprememb," je Diab v soboto dejal v televizijskem nagovoru.

Na protestih, ki so se v državi začeli že lanskega oktobra, zadnji dogodki pa so jih znova okrepili, namreč zahtevajo odhod celotnega vladajočega političnega razreda.

Predlog bo predstavil na popoldanskem zasedanju vlade, morebiten datum volitev pa ni znan. Naslednje redne volitve so predvidene leta 2022. Številni Libanonci sicer menijo, da tudi predčasne volitve ne bi ničesar spremenile glede razmerij moči v državi.

h-lPwgXhsBI

Na protestih, ki so se v državi začeli že lanskega oktobra, zadnji dogodki pa so jih znova okrepili, namreč zahtevajo odhod celotnega vladajočega političnega razreda.

Protesti v soboto so se sprevrgli v nasilje, ranjenih je bilo več sto ljudi, en policist je umrl. Protestniki so se znova zbrali tudi v nedeljo.

Eksplozijo naj bi povzročil požar v skladišču z 2750 tonami amonijevega nitrata, ki je bil od 2013 neustrezno shranjen. Oblasti iščejo odgovorne, jezne množice pa v zadnjih dogodkih vidijo dokončni dokaz nesposobne oblasti.

x8Mj9eTYpKM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.