DK, STA

 |  Politika

Pompeo že na Češkem, kmalu tudi v Sloveniji

Turnejo bo ameriški državni sekretar v petek nadaljeval v Avstriji, v soboto pa še na Poljskem

Mike Pompeo

Mike Pompeo
© Flickr

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo danes na Češkem začenja svojo turnejo po štirih evropskih državah, v okviru katere bo obiskal tudi Slovenijo. V Plznu se bo danes udeležil slovesnosti ob 75. obletnici osvoboditve zahodnega dela države med drugo svetovno vojno, s češkim premierjem Andrejem Babišem pa se bo sestal v sredo.

Plzen so maja 1945 izpod nacistov osvobodili ameriški vojaki. Spomin na dogodke pred 75 leti bodo popoldne slovesno obeležili. Pompeo pa si bo v tem mestu na zahodu Češke ogledal tudi slovito pivovarno, v kateri je Josef Groll izdelal prvi pils.

V sredo Pompea čaka bolj delovni del obiska na Češkem. Sestal se bo s premierjem Babišem in predsednikom Milošem Zemanom.

Z Babišem bosta po napovedih State Departmenta govorila o sodelovanju na energetskem področju, zlasti o izkoriščanju jedrske energije. V tej luči naj bi pregledala tudi napredek nekaterih projektov iz pobude Tri morja, katere vrh je lani potekal v Ljubljani.

Pompeo pa se bo sestal tudi s premierjem Janezom Janšo in predsednikom Borutom Pahorjem.

Posvetila se bosta tudi aktualnim dogodkom v svetu, zlasti odnosom z Rusijo in Kitajsko. V ozadju Pompeove turneje so sicer predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije, ta prizadevanja pa so uperjena predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huawei.

0Opr-l10H0A

Češka je posebno izjavo o varnosti omrežij 5G z ZDA že podpisala. Podpis te izjave pa bo v ospredju Pompeovega četrtkovega obiska v Sloveniji. Izjavo bo v imenu Slovenije podpisal zunanji minister Anže Logar, Pompeo pa se bo sestal tudi s premierjem Janezom Janšo in predsednikom Borutom Pahorjem.

Turnejo bo ameriški državni sekretar v petek nadaljeval v Avstriji, v soboto pa še na Poljskem. V Varšavi bo med drugim podpisal pogodbo o namestitvi ameriških vojakov, za katere se je ameriški predsednik Donald Trump odločil, da jih umakne iz Nemčije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.