Katoliška otroška revija in strip o Lojzetu Grozdetu

Na Vas se obračam z dobršno mero zaskrbljenosti, da naš medijski prostor morda res zapada v revitalizacijo avtoritarnih sistemov. Eden zadnjih zame in za demokratično miselnost spornih člankov (»Bojevati se z vsemi peklenskimi silami, ki se zaganjajo v Cerkev Kristusovo«) je objavila Mladina. V uvodu pisec g. Jager zapiše: „Katoliška otroška revija s stripom o Lojzetu Grozdetu vzgaja nove rodove borcev proti komunizmu.“ Članek v nadaljevanju obravnava strip o Alojziju Grozdetu v reviji Mavrica in obe plati njegove življenjske zgodbe. Ne glede na to, kakšna resnica Grozdetove življenjske zgodbe je, se mi zdi za revijo v demokratični ureditvi, pa na splošno za vek, ko bi ljudje že morali biti zmožni ostro zavreči vsakršno avtoritarnost, boj proti komunizmu cinično obsoditi.

Ne razumite me napak, ne problematiziram avtorjeve raziskave domnevne problematike podajanja zgodbe mladi generaciji, o tem se seveda lahko in moramo pogovarjati. Moti me le to, da avtor problematizira boj proti komunizmu. Mar ni naloga v demokraciji živečih, sploh pa medijev, da smo zmožni obsoditi tako komunizem, kot njegova brata nacizem in fašizem? Ne bi morala biti „borba“ proti tem zlem sistemom zvezda vodnica človeštva, da dosežemo točko, ko bomo zmožni sprejemati različnost, sobivati, spoštovati zasebnost ipd. Tako pa se zdi, kot da se počasi stremi k nekakšni revitalizaciji tistega, iz česar smo leta 1991 zavestno in enotno izšli, takšni zapisi pa se pojavljajo celo v uvodu revij. Si tega res želimo? Bomo čez čas brali o „vzgoji novih borcev proti nacizmu/fašizmu“ in to problematizirali? Upam, da tega dne ne doživimo! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.