Uredništvo

 |  Svet

Brezplačno testiranje za povratnike s Hrvaške

Na Dunaju vsem tistim, ki so se med 7. in 16. avgustom vrnili s Hrvaške, nudijo brezplačno testiranje

© Flickr

Zaradi povečanega števila obolelih z novim koronavirusom na Dunaju vsem tistim, ki so se med 7. in 16. avgustom vrnili s Hrvaške, nudijo brezplačno testiranje. Pacienti s simptomi se na brezplačen odvzem brisa na domu najavijo po telefonu, tisti brez simptomov pa lahko pridejo na "walk-in" ali "drive-in" odvzem brisa pred stadion Ernst Happel. Prvič bodo za testiranje na covid-19 uporabljali teste z grgranjem tekočine, ki v primerjavi z brisi iz nosne votline niso neprijetni.

Brezplačno testiranje za vse Dunajčane, ki so se prejšnji teden vrnili s Hrvaške, bo na voljo do 21. avgusta. Testiranje lahko opravijo tudi tisti brez simptomov okužbe. Povratniki s Hrvaške se lahko na številki 1450 naročijo na brezplačno testiranje na domu. Tisti, ki nimajo simptomov okužbe, lahko od 6. do 21. ure pridejo ali se pripeljejo na parkirišče pred stadion Ernst Happel, kjer bo zdravstveno osebje odvzelo po 500 brisov na dan. Predhodna prijava za "walk-in" in "drive-in" testiranje ni potrebna, obvezna pa je zdravstvena kartica.

"Ta novi test je dokaz učinkovitosti dunajskega zdravstvenega sistema in kriznega menedžmenta. Že na začetku pandemije se nam je obrestovalo, ker hitro najdemo rešitve in uspešno varujemo zdravje Dunajčank in Dunajčanov. Test z grgranjem prvič uporabljamo pri odvzemu brisa iz avtomobila in testiranju brez najave, t. i. drive-in ter walk-in, ki ga bomo kasneje lahko vpeljali še v vrtce in šole,“ je povedal mestni minister za zdravstvo Peter Hacke.

Brezplačno testiranje za vse Dunajčane, ki so se prejšnji teden vrnili s Hrvaške, bo na voljo do 21. avgusta. Testiranje lahko opravijo tudi tisti brez simptomov okužbe. 

Na brezplačno testiranje so se Dunajčani odzvali v velikem številu, saj so že v prvi uri in pol opravili 170 testiranj. Za skrajšanje čakalnih vrst so število voznih pasov povečali z dveh na pet, poleg tega so podaljšali uradne ure testiranj in povečali število osebja.

Avstrija je v petek, 14. avgusta, pozvala svoje državljane, naj se nujno vrnejo s Hrvaške. Od danes naprej pa morajo vsi, ki se vračajo s Hrvaške in želijo vstopiti v Avstrijo, predložiti negativen test na koronavirus, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Kdor ga ne bo imel, bo moral test opraviti v roku 48 ur od povratka, do rezultatov pa ostati v karanteni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.