DK, STA

 |  Svet

Najvišja temperatura na svetu

V Dolini smrti v ameriški zvezni državi Kalifornija so v nedeljo izmerili 54,4 stopinje Celzija

Dolina smrti

Dolina smrti
© Flickr

V puščavski Dolini smrti v ameriški zvezni državi Kalifornija so v nedeljo izmerili 54,4 stopinje Celzija, kar je verjetno najvišja temperatura, ki so jo doslej na svetu zanesljivo izmerili. Tako visoko temperaturo je izmeril avtomatski sistem nacionalnega meteorološkega centra ob 15.41 po lokalnem času. Podatek mora sicer še potrditi Svetovna meteorološka organizacija.

Rekordno temperaturo so izmerili med vročinskim valom na ameriški zahodni obali, kjer naj bi temperature ta teden še naraščale, poroča britanski BBC. Zaradi visokih temperatur je bilo v Kaliforniji tudi več izpadov elektrike zaradi okvare na elektrarni. Ker se je poraba električne energije s klimatskimi napravami močno povečala, so uvedli  redukcije električne energije.

Za najvišjo zanesljivo izmerjeno temperaturo na svetu je doslej veljalo 54 stopinj Celzija, ki so jih prav tako izmerili v Dolini smrti, in sicer leta 2013.

Podatek o 56,6 stopinje Celzija, ki naj bi jih prav tako izmerili v Dolini smrti, in sicer leta 1913, pa po ocenah več sodobnih meteorologov naj ne bi bil pravilen.

5EOJroj9I54

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.