Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

V primežu nerodovitne zemlje

Jeanajean / Wikimedia Commons

Jeanajean / Wikimedia Commons

Po podatkih ZN bo na svetu leta 2050 okoli 200 milijonov podnebnih beguncev (po nekaterih ocenah pa kar celo milijardo). Nekatere, denimo večino prebivalcev Bangladeša, ki živi na manj kot petih metrih nadmorske višine, bo izgnala voda, druge pa ravno njena odsotnost.

Zaradi globalnega segrevanja in vedno manj padavin se namreč vsako leto več kot 12 milijonov hektarjev rodovitne zemlje spremeni v puščavo. To je površina šestih Slovenij!

Prebivalci severnega dela Senegala so med tistimi, ki jih je suša udarila najmočenje. V vasi Sinthiou Diam je emigriral že vsaj en član vsake družine; od 15 milijonov Senegalcev jih tako doma živi le še 11 milijonov. Ker se večinoma odseljujejo moški, ti predstavljajo le še okoli tretjino lokalnega prebivalstva. Pod pragom revščine tam živi že več kot tri četrtine prebivalcev, več kot tretjina jih je vsak dan – lačna. Se mora to res zgoditi nam osebno, da bomo dojeli, da bi moral biti spopad s podnebnimi spremembami prioriteta vsake oblasti?

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.