Uredništvo

 |  Družba

»Avtoritarni voditelji vedo, da morajo svoja sporočila lansirati z lasersko natančnostjo«

IZJAVA DNEVA

"Tudi če opozicija svojo kritiko oblasti uspešno širi po internetu, je zanjo problem decentraliziran značaj spletnega sveta. Avtoritarni voditelji namreč danes vedo, da morajo svoja sporočila lansirati z lasersko natančnostjo ter da je ob kakofoniji glasov najpomembneje ohraniti svojo pripoved preprosto in kratko. Orbánovi mediji tako nenehno ponavljajo zgodbe o nevarnosti migrantov, Donald Trump govori o tem, da bo naredil ZDA spet velike, Boris Johnson, da je treba izpeljati brexit. Formula političnega uspeha danes je čim bolj kratko sporočilo, ki je čimvečkrat omenjeno. Če ima voditelj nadzor nad javnimi mediji, lahko svoje sporočilo seveda kar naprej ponavlja."

(Dr. Renata Salecl, filozofinja in sociologinja, o tem, da se v času močnega vpliva interneta in družbenih omrežij srečujemo z oblastniki, ki si poskušajo podrediti medije; v kolumni za Sobotno prilogo Dela)

Renata Salecl

Renata Salecl
© Uroš Abram

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.