IK, STA

 |  Svet

Obtoženim za prevaro vlagateljev v Trumpov zid bodo sodili prihodnje leto

Na zatožno klop bo sedel tudi Steve Bannon, nekdanji politični strateg Donalda Trumpa

© pxhere.com

Newyorška zvezna sodnica Analisa Torres je na virtualnem zaslišanju določila, da se bo sodni proces proti nekdanjemu političnemu strategu Bele hiše Stevu Bannonu in trem soobtoženim za prevaro vlagateljev v zasebni zid na meji z Mehiko začel 24. maja prihodnje leto.

Sodnica Torres je 38-letnemu Brianu Kolfagu, ki je začel projekt zasebnega financiranja zidu na meji z Mehiko, določila varščino v višini 500.000 dolarjev, 56-letnemu poslovnežu Andrewu Badolatu ter 49-letnemu poslovnežu Timothyju Shei pa po 250.000 dolarjev.

66-letni Bannon se je že prej izrekel za nedolžnega in dobil varščino v višini petih milijonov dolarjev. Vsi štirje so morali predati potne liste.

Kolfage, ki je leta 2004 kot pripadnik zračnih sil ZDA v Iraku izgubil obe nogi in roko, je začel s projektom "Gradimo zid", ostali pa so se mu pridružili kasneje.

Tožilstvo trdi, da so od 25 milijonov dolarjev zbranega denarja več kot milijon porabili zase. Bannon je ustanovil dobrodelno organizacijo, preko katere naj bi si izplačevali denar.

Bannon je bil svetovalec in nekaj časa tudi vodja Trumpove predsedniške kampanje 2016, po Trumpovi prisegi leta 2017 pa je postal politični strateg Bele hiše.

Trump ga je odpustil, ker je bil ključni vir za kritično knjigo Michaela Wolffa o Beli hiši. Bannon je tvorec Trumpovega populizma "Najprej Amerika" (America First) in ostrega nasprotovanja priseljevanju v državo priseljencev ZDA.

Bannon je Trumpa in njegovo agendo podpiral tudi po odhodu iz Bele hiše, gibanje, ki je Trumpa pripeljalo v Belo hišo, pa je nadaljeval tudi po svetu.

Zvezna sodnica je na željo tožilcev obtožence in njihove odvetnike posvarila, naj se izogibajo javnim izjavam, ki lahko vplivajo na nepristranskost porote in poštenost sodnega procesa. Napovedala je možnost izdaje posebnega ukaza za omejitev tovrstnih aktivnosti.

Bannon je po aretaciji 20. avgusta pregon označil kot politični umor, Kolfage pa je izjemno aktivnen na družbenih medijih, kjer v Trumpovem slogu proces opredeljuje kot lov na čarovnice in politični napad na predsednika, njegove podpornike ter donatorje za zid. Vsi so sodnici zagotovili, da razumejo, kaj jim želi povedati.

Trump se je od obtožencev uvodoma oddaljil. Zagotovil je, da se z Bannom že dolgo časa ni pogovarjal, da ostalih ne pozna in da je bil vedno proti zasebnemu financiranju mejnega zidu. Prepričan je, da mora biti to državni projekt. Trump je med kampanjo 2016 sicer trdil, da bo za zid plačala Mehika.

BGSbTZROG9Q

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.