IK, STA

1. 9. 2020  |  Svet

Trump brani svojega podpornika, ki je ubil dva protestnika

Predsednik ZDA Donald Trump ni obsodil uboja dveh protestnikov, udeležencev shoda proti policijskemu nasilju

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek na novinarski konferenci v Washingtonu branil 17-letnega Kyla Rittenhousa, ki je pretekli teden v Kenoshi v Wisconsinu ubil dva protestnika, ki sta se udeležila shoda proti policijskemu nasilju. Tako kot Rittenhousov odvetnik tudi Trump trdi, da je šlo za samoobrambo.

Trump namerava danes obiskati Kenosho, kjer že več kot teden dni potekajo protesti proti policijskemu nasilju, potem ko je policist ustrelil temnopolto žrtev v hrbet.

GJUS9RrLcIg

V protestih smrtnih žrtev ni bilo, dokler niso v mesto s 100.000 prebivalci prišli oboroženi belopolti samooklicani podporniki policije in javnega reda. Eden od njih je bil Rittenhouse, ki je po streljanju odšel domov v Illinois, kjer so ga aretirali.

"Skušal jim je pobegniti, nakar je padel in so ga zelo nasilno napadli. Kaže, da je bil v velikih težavah in bi ga verjetno ubili," je dejal Trump.

Rittenhouse je najprej ustrelil protestnika v glavo in ga ubil, nato pa je pobegnil pred drugimi. Ko se je med begom spotaknil, so ga ujeli in začeli tepsti, nakar je spet streljal in ubil še enega ter ranil drugega protestnika.

Trump je na hitro sklical novinarsko konferenco, potem ko je demokratski predsedniški kandidat Joe Biden obiskal Pittsburgh in v govoru obtožil predsednika ZDA, da podžiga nasilje.

Trump obsoja zgolj domnevno nasilje protestnikov proti policiji ter brani svoje podpornike. Ob tem trdi, da se bo dogajalo to, kar se že dogaja, če bo Biden zmagal na predsedniških volitvah.

Biden je v odgovoru na Trumpovo novinarsko konferenco sporočil, da predsednik noče zavrniti nasilja. "Noče zavrniti niti enega od svojih podpornikov, ki je obtožen umora. Je prešibak in se preveč boji sovraštva, ki ga je sam vzpodbudil, da bi ga sedaj končal," je sporočil Biden, ki je v ponedeljek obsodil nasilje tako s strani policije kot tudi s strani protestnikov.

Bidnova obsodba je prišla, potem ko je konec tedna v Portlandu v Oregonu umrl Trumpov podpornik. Policijska preiskava tega umora še poteka, zgodil pa se je po spopadih med Trumpovimi podporniki in protestniki v Portlandu.

2oRqkkNSmRw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.