IK, STA

 |  Svet

Charlie Hebdo bo znova objavil karikature preroka Mohameda

"Nikoli se ne bomo uklonili. Nikoli ne bomo odnehali," je v uvodniku zapisal direktor časopisa Laurent Sourisseau

Zloglasni napad pred leti je povzročil gibanje Je Suis Charlie

Zloglasni napad pred leti je povzročil gibanje "Je Suis Charlie"
© Claude TRUONG-NGOC / WikiCommons

Francoski satirični tednik Charlie Hebdo, ki je bil leta 2015 tarča krvavega napada islamskih teroristov, bo danes znova objavil sporne karikature preroka Mohameda, s čimer bo obeležil začetek sojenja domnevnim sostorilcem v napadu.

"Nikoli se ne bomo uklonili. Nikoli ne bomo odnehali," je v uvodniku v številki, ki je izšla danes, zapisal direktor Laurent Sourisseau.

"Sovraštvo, ki nas je udarilo, je še vedno tu in od leta 2015 si je vzelo čas, da je mutiralo, spremenilo videz, postalo neopazno in potiho nadaljuje svojo neusmiljeno križarsko vojno," je dodal.

"Sovraštvo, ki nas je udarilo, je še vedno tu in od leta 2015 si je vzelo čas, da je mutiralo, spremenilo videz, postalo neopazno in potiho nadaljuje svojo neusmiljeno križarsko vojno."

Laurent Sourisseau,
direktor časnika Charlie Hebdo

V pokolu, ki sta ga 7. januarja 2015 v uredništvu Charlie Hebdoja izvedla brata Said in Cherif Kouachi, je bilo ubitih 12 ljudi, med njimi tudi več najbolj znanih francoskih karikaturistov.

Napadalca sta bila dva dni po pokolu ubita, njun pomagač pa je isti dan napadel judovsko trgovino, kjer je zajel talce in ubil štiri ljudi. V sredo se bo v Parizu začelo sojenje 14 domnevnim sostorilcem v napadih.

Na naslovnici najnovejše številke Charlie Hebdoja bo več kot deset karikatur, ki jih je leta 2005 prvi objavil danski časnik Jyllands-Posten, leto kasneje pa jih je objavil tudi francoski tednik. Objava je sprožila ogorčenje in nemire v muslimanskem svetu.

Na sredini naslovnice bo karikatura preroka Mohameda, ki jo je narisal karikaturist Jean Cabut, znan pod vzdevkom Cabu, ki je bil ubit v pokolu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

lCEYXpy2naI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.