DK, STA

7. 9. 2020  |  Družba

Mladi se zaradi pandemije selijo nazaj k staršem

Pri starših spet živi več kot polovica mladih Američanov med 18. in 29. letom starosti

© pikist.com

Raziskava centra Pew iz Washingtona ugotavlja, da danes prvič od časov velike depresije v 20. stoletju pri starših spet živi več kot polovica mladih Američanov med 18. in 29. letom starosti. Vzrok je pandemija novega koronavirusa, ki je prizadel gospodarstvo in povzročil zapiranje univerz.

Julija je pri starših živelo 52 odstotkov Američanov med 18. in 29. letom starosti, februarja letos pa 47 odstotkov. Pri starših jih danes živi 26,6 milijona, kar je 2,6 milijona več kot februarja. Mladi se selijo k staršem ne glede na rasno ali etnično pripadnost, spol, ali če živijo v mestu ali na podeželju.

Pred letošnjim letom je bil rekorden delež mladih, ki živijo pri starših, z 48 odstotki dosežen leta 1940 na koncu velike depresije. Ta delež je padal v 50. in 60. letih 20. stoletja, nato je začel spet počasi naraščati, aprila letos pa je dosegel 50 odstotkov.

Med februarjem in julijem letos je število ameriških gospodinjstev, v katerih samostojno brez staršev živijo osebe med 18. in 29. letom starosti, padlo za 1,9 milijona oziroma 12 odstotkov na 13,9 milijona.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.