Uredništvo

 |  Kultura

Koncert le za izžrebance

Rdeča nit letošnjega Koncerta poletne noči pod vodstvom ruskega dirigenta Valeryja Gergieva bo ljubezen

Koncert poletne noči 2019

Koncert poletne noči 2019
© Julian Silver

Priljubljeni Koncert poletne noči Dunajskih filharmonikov, ki bo 18. septembra, se bo letos odvijal v skoraj praznem parku baročnega dvorca Schönbrunn. Vsako leto si je koncert brezplačno ogledalo okoli 100.000 obiskovalcev, letos pa bo zaradi upoštevanja medosebne razdalje in vodenja evidence prostora le za 1250 izžrebancev. Koncert prirejajo že od leta 2004,, zaradi epidemije pa so ga prestavili z maja na september.

Zaradi strogih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa bo že tradicionalni Koncert poletne noči (Sommernachtskonzert) na Dunaju precej drugačen kot prejšnja leta. Gre za enega najpomembnejših glasbenih dogodkov v Avstriji, ki ga prenašajo v več kot 80 državah, udeleži pa se ga okoli 100.000 ljubiteljev glasbe.

Kdor se želi udeležiti koncerta na prostem, se mora registrirati na spletni strani sommernachtskonzert.at. Žrebanje 1.250 srečnežev bo potekalo v ponedeljek, 14. septembra, ob 13. uri. Vsi, ki brezplačne vstopnice ne bodo uspeli dobiti, pa si bodo prenos koncerta v živo lahko ogledali na avstrijski televiziji ORF.

Žrebanje 1.250 srečnežev bo potekalo v ponedeljek, 14. septembra, ob 13. uri.

Rdeča nit letošnjega Koncerta poletne noči pod vodstvom ruskega dirigenta Valeryja Gergieva bo ljubezen. Kot solist bo z arijami skladateljev, kot so Jules Massenet, Emmerich Kálmán in Giacomo Puccini, nastopil nemški tenorist Jonas Kaufmann. Z brezplačnim vstopom na koncert želijo Dunajski filharmoniki klasično glasbo približati čim širšemu krogu ljud.

Veličastna kulisa priljubljenega koncerta je dvorec Schönbrunn, poletna rezidenca habsburških vladarjev. Gre za najbolj obiskano turistično znamenitost avstrijske prestolnice, ki jo je lani obiskalo kar 4,2 milijona ljudi. Leta 1996 je bil dvorec uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, ureditev vrta pa se je iz časa Marije Terezije v veliki meri ohranila nespremenjena.

JlpYZPdEfc8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.