IK, STA

 |  Svet

Našli obglavljeno truplo novinarja

Po poročanju organizacije Novinarji brez meja je to peti novinar, ki so ga letos ubili v Mehiki

mm

Mehika je za novinarje ena od najnevarnejših držav na svetu
© Roger H. Goun / Flickr

Na vzhodu Mehike, ki ga pretresa nasilje med mamilarskimi karteli, so v sredo našli obglavljeno truplo novinarja, je danes sporočila tamkajšnja policija. Gre za zadnjega v nizu umorov v eni od za novinarje najnevarnejših držav na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novinar časnika El Mundo de Veracruz Julio Valdivia je po poročanju organizacije Novinarji brez meja peti novinar, ki so ga letos ubili v Mehiki.

Novinarji brez meja Mehiko redno uvrščajo med najnevarnejše države za novinarje na svetu, ob bok Siriji in Afganistanu. Od leta 2000 je bilo v Mehiki ubitih več kot 100 novinarjev.

Vodja policije v mehiški zvezni državi Veracruz Hugo Gutierrez je obsodil "strahopetni umor" 41-letnega novinarja. Njegovo truplo so našli na železniški progi na goratem območju. Pred tem je po navedbah časnika poročal o spopadu med policijo in osumljenci kaznivih dejanj.

Valdivia je poročal z območja, kjer "obstajajo kriminalne združbe", je potrdila predstavnica vladnega urada za zaščito novinarjev Ana Laura Perez.

Valdivia je poročal z območja, kjer "obstajajo kriminalne združbe", je potrdila predstavnica vladnega urada za zaščito novinarjev Ana Laura Perez.

Novinarji brez meja Mehiko redno uvrščajo med najnevarnejše države za novinarje na svetu, ob bok Siriji in Afganistanu. Organizacija je mehiške oblasti pozvala, naj preučijo, ali je bil Valdivia umorjen zaradi svojega dela.

Od leta 2000 je bilo v Mehiki ubitih več kot 100 novinarjev, kjer je postavljanje vprašanj o politični korupciji ali delovanju mamilarskih kartelov lahko smrtonosno.

cHjMT8PquA0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.