Izak Košir

 |  Mladina 37  |  Kultura  |  Dogodki

Zlatko: Julijan Mak, Gala hala, Metelkova 

11/09 ob 19.00

latko: Julijan Mak

latko: Julijan Mak
© YouTube

Raper Zlatko se 13 let po predstavitvi svojega prvega albuma vrača na kraj zločina s svojim desetim studijskim albumom, ki bo obenem tudi njegov zadnji, izdan na CD-formatu. Plošča Julijan Mak si prizadeva za to, da gremo naprej, pravi. Zlatko si je vzdevek Julijan Mak izposodil pri pisatelju Ivanu Cankarju, ki je to ime uporabljal kot psevdonim. Raper za velikana slovenske pisane besede pravi, da ga je v teh težkih časih motiviral, spodbudil in pomiril. »Če nismo vedeli, koliko je vredno zdravje, nas je na to opozoril virus,« pravi Zlatko. Pred koncertom in po njem bo ritme sukal Udo Brenner, organizatorji pa obiskovalcem sporočajo, naj pridejo dovolj zgodaj, saj je število vstopnic omejeno.

Always & Forever, Galerija sodobne umetnosti Celje Odprtje

11/09 ob 19.00

V Galeriji sodobne umetnosti Celje bodo odprli razstavo Always & Forever, ki je nastala kot rezultat kuratorskega rezidenčnega programa AIR Celeia. Zasnovana je kot situacijski projekt, njena tema pa je mesto Celje. Razstava poskuša spremeniti okvire kolonialnega pogleda na turizem in tako opozoriti na slo po potovanju ter razmerje med središčem mesta in ruralno-urbanim obrobjem. Dogodek je stičišče profeminističnih pogledov na potovanja, pustolovščine, mobilnost in potopise ter drugačnih pogledov na raziskovanje in odkrivanje. Na razstavi sodelujejo Guy Eytan, IvAnKe (Andreja Džakušič + Keiko Miyazaki + Iva Tratnik), Neža Knez + Danilo Milovanović, Kresnička (Tatiana Kocmur + Liza Šimenc) in Dana Lev Levnat (Permanent Vacation, Iza Pavlina, Nez Pez, Matija Plevnik, Franc Purg, Mojca Senegačnik).

Kje se konča telo?, Kino Šiška

11/09 ob 19.00

V ljubljanskem Kinu Šiška bo na ogled glasbeni dokumentarec Kje se konča telo?, intimni portret skupine Swans, ki nas popelje od njihovih začetkov, v katerih so predstavljeni kot postpunk zasedba v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja v New Yorku, do neuspešnih poskusov mainstream uspeha v zlati mrzlici indie rocka v devetdesetih, in ne nazadnje trenutnega statusa, ko veljajo za enega od najbolj ambicioznih bendov na svetu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.